-
Netbalancering door middel van nood- en regelvermogen
-
Balanceringsenergie
Door de variabele beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, nemen de fluctuaties in het elektriciteitsnet toe. Om het elektriciteitsnet onder deze omstandigheden stabiel te houden, hebben netbeheerders capaciteit nodig die snel inzetbaar is. Dit noemen we ook wel regel- of balanceringsenergie. Wij bieden hiervoor noodvermogen (mFRR) en regelvermogen (aFRR) aan.
Netbalancering: wat is het en waarom is het nodig?
Wat is netbalancering?
Netbalancering is een oplossing die netbeheerders inzetten om de balans in het elektriciteitsnet te herstellen bij frequentieafwijkingen. Het elektriciteitsnet moet namelijk een constante frequentie van 50 hertz behouden om een betrouwbare en stabiele elektriciteitstoevoer te kunnen waarborgen. Wanneer er een overschot is aan energieopwekking ten opzichte van het energieverbruik, stijgt de frequentie. Omgekeerd, als er niet genoeg elektriciteit beschikbaar is om aan de vraag te voldoen, daalt de frequentie. Deze ongelijkheid tussen productie en consumptie wordt onbalans genoemd.
Balanceringsreserves
In Nederland is TenneT verantwoordelijk voor de balanceringsmarkt. Bedrijven met een flexibel energieverbruikssysteem kunnen deelnemen aan deze markt door hun energieverbruik aan te passen in reactie op signalen van TenneT. Aangezien vraag en aanbod van elektriciteit altijd in evenwicht moeten zijn, koopt TenneT zo balanceringsreserves in, die verschillen wat betreft minimum biedgrootte, activering, looptijd en regelsnelheid.
Waarom is er balancering nodig?
De opwek van energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie is variabel en het aanbod van elektriciteit komt steeds vaker van kleinere en meer uiteenlopende aanbieders. De schommelingen in de opwek van hernieuwbare energie leiden tot grotere onbalans op het elektriciteitsnet, wat problemen oplevert voor de traditionele manier van het beheren van het energiesysteem. Ondertussen neemt door de elektrificatie van de maatschappij de vraag naar elektriciteit toe. Dit zorgt voor een toenemende belasting van het elektriciteitsnet. Het huidige elektriciteitsnet is hier niet op gebouwd, waardoor de stabiliteit van het net in gevaar komt. Dit leidt tot risico’s op netcongestie.
Vraagsturing
Door de vraag naar elektriciteit te sturen kan het energieverbruik beter worden afgestemd op de beschikbaarheid van variabele energiebronnen. Op momenten van hoge productie kan de vraag worden verhoogd. En op momenten van lage productie kan de vraag worden verminderd, waardoor er uiteindelijk een betere balans tussen vraag en aanbod wordt bereikt.
De balanceringsproducten van TenneT
Met balanceringsreserves, zoals nood- en regelvermogen, kan TenneT de vraag naar elektriciteit sturen bij een regelbaar elektrisch proces (zoals bij WKK's, e-boilers en batterijen).