De nieuwe Energiewet
De nieuwe Energiewet vervangt de verouderde Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en introduceert nieuwe regels voor de elektriciteits- en gasmarkt en het energiesysteem. Het is een herziening en update van de Nederlandse energiewet- en regelgeving, waarin zowel nationaal beleid als Europese regelgeving samenkomen. De nieuwe regels sluiten bovendien beter aan bij het energiesysteem van de toekomst, met meer duurzame lokale energieproductie, opslag en flexibiliteit.
Gevolgen voor bedrijven
De nieuwe Energiewet brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor zowel het midden- en kleinbedrijf (MKB) als grote ondernemingen. Voor het MKB biedt de wet verbeterde bescherming en meer mogelijkheden voor flexibel energiegebruik. Zo kunnen deze bedrijven financiële voordelen behalen door hun elektriciteitsverbruik te verschuiven naar tijden buiten de piekuren. Voor grote bedrijven zijn de gevolgen ingrijpender. Zij krijgen te maken met strengere regels rondom het gebruik van capaciteit en kunnen worden verplicht om bij te dragen aan de flexibiliteit van het elektriciteitsnet.
Een van de meest opvallende veranderingen is de toename van mogelijkheden om actief deel te nemen aan de energiemarkt. Waar bedrijven nu verplicht zijn om een overschot aan opgewekte energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, terug te leveren aan de netbeheerder, maakt de nieuwe wet het mogelijk om deze energie onder bepaalde voorwaarden te verkopen. Daarnaast wordt het ook voor energiecoöperaties toegestaan om energie direct aan klanten te leveren.
Deze veranderingen creëren niet alleen nieuwe zakelijke kansen, maar dragen ook bij aan een flexibeler en duurzamer energiesysteem.