Wat is de bijmengverplichting groen gas en wat betekent dit voor u?

In het huidige wetsvoorstel 'Jaarverplichting groen gas' wordt een verplichting voorgesteld om vanaf 2026 een groeiend aandeel van de totale gaslevering met groen gas bij te mengen. Wij leggen u graag uit wat de bijmengverplichting groen gas inhoudt en welke gevolgen dit, indien het voorstel wordt aangenomen, kan hebben voor uw bedrijf.

Wat is de bijmengverplichting?

De bijmengverplichting heeft als doel om de productie van groen gas te stimuleren door een bepaald (nog te bepalen) percentage groen gas toe te voegen aan het Nederlandse aardgasnetwerk. Groen gas is een gas dat wordt geproduceerd uit organisch materiaal zoals biomassa, GFT-afval of landbouwafval. Dit wetsvoorstel moet bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot in Nederland.

In het Klimaatakkoord was de ambitie uitgesproken om in 2030 zo’n 2 miljard kubieke meter groen gas te produceren. Om de productietoename van groen gas te stimuleren, wat nu op zo’n 15% van de doelstelling ligt, wordt de bijmeng­verplichting ingesteld om zo de CO2-emissiereductie te stimuleren.

Wat is groen gas?

Om voor onze energievoorziening minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen wordt er gekeken naar duurzame alternatieven. Groen gas is zo'n alternatief voor aardgas. Om groen gas te krijgen, is eerst biogas nodig. Dit wordt via vergisting gemaakt uit biomassa. Deze biomassa bestaat uit rest- en afvalstromen. Het biogas moet gezuiverd en aangepast worden om de naam groen gas te krijgen. Biogas bevat bijvoorbeeld zwavel en CO2 die verdwijnen bij de zuivering. Het methaangehalte wordt juist hoger. Na alle bewerkingen heeft het gas dezelfde kwaliteit en eigenschappen als aardgas.

Hoe duurzaam is groen gas?

Voor de productie van groen gas worden reststromen gebruikt. Het gaat dan om biomassa die niet voor andere doeleinden gebruikt kan worden: bijvoorbeeld afval of mest. Door van restmaterialen groen gas te maken is er minder aardgas nodig. En dat scheelt in de uitstoot van het broeikasgas CO2.

Lees meer over groen gas

Het doel: 3,8 Mton CO2-emissiereductie

Waar demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) de Tweede Kamer in een eerdere Kamerbrief (14 juli 2023) nog informeerde over de beoogde CO2-emissiereductie van 20%, kondigde hij in zijn meest recente Kamerbrief (9 feb. 2024) alsnog een hoogte van de bijmengverplichting aan.

Kort samengevat streeft men er in het wetsvoorstel naar om via het bijmengen van groen gas in aardgas een CO2-emissiereductie van ongeveer 3,8 Mton te bereiken. Dit streven vertaalt zich naar de productie van 1,1 miljard kubieke meter groen gas tegen 2030. De oplopende bijmengverplichting zal in 2026 van start gaan.

Wat gaat dit voor u betekenen?

  • Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal de bijmengverplichting gelden voor alle energieleveranciers die gas aan de ETS-2 doelgroep leveren.
  • De eindgebruikers binnen de reikwijdte van het ETS-2 zijn de gebouwde omgeving, het mkb, de landbouw, de kleine industrie en alle overige grootverbruikersaansluitingen die niet onder het bestaande ETS-1 vallen.
  • De bijmengverplichting kan impact hebben op de kosten voor gas. De meerkosten zullen door de energieleveranciers worden doorgerekend aan hun klanten.
  • Op dit moment is het nog onzeker in hoeverre de glastuinbouw, waarvoor al een eigen CO2-heffing zal gaan gelden, ook binnen de scope valt. Hierover zal op korte termijn door het kabinet een beslissing worden genomen.

Meestgestelde vragen over de bijmengverplichting

Wat is de bijmengverplichting groen gas (BMV)?

De bijmengverplichting groen gas stelt gasleveranciers verplicht om namens de Nederlandse overheid een vooraf bepaalde hoeveelheid groen gas te leveren aan zijn afnemers. Dit groene gas wordt toegevoegd aan het reguliere gasnetwerk. De overheid wil op deze manier de productie van groen gas stimuleren ende CO2-uitstoot te verminderen.

Wat is het doel van de bijmengverplichting groen gas?

Met de bijmengverplichting stimuleert de overheid de productie van groen gas door gasleveranciers te verplichten een vooraf vastgestelde hoeveelheid ervan bij te  mengen aan het reguliere gas en zo de eindafnemers te voorzien van gas met minder CO2-uitstoot. De overheid beoogt hiermee de CO2-emissies van fossiele brandstoffen te reduceren.

Hoe weet ik of mijn bedrijf/ sector onder de bijmengverplichting valt?

Alle klanten waar energieleveranciers, dus ook Vattenfall, gas aan leveren vallen onder de BMV, met uitzondering van die bedrijven die al onder het ETS-1* vallen. Momenteel zijn er nog politieke discussies over het feit of de glastuinbouwsector ook onder de regeling moet komen te vallen. De verwachting is dat de overheid hier op korte termijn uitsluitsel over zal geven. De laatste kamerbrief over dit onderwerp vindt u hier.

* Het ETS-1 is al sinds 2005 actief en richt zich enkel tot bedrijven met grote installaties vanaf 20 (MW) totaal thermisch ingangsvermogen.

Wanneer gaat de bijmengverplichting groen gas in?

Zoals het er nu uitziet zal de BMV op zijn vroegst ingaan op 1 januari 2026. Afhankelijk van mogelijke vertragingen in het proces om te komen tot een akkoord kan de BMV nog worden uitgesteld tot 1 januari 2027.

Wat zal de meerprijs worden voor gas als gevolg van de BMV?

De exacte meerprijs van gas, dus de prijs die komt bovenop de marktprijs van gas, als gevolg van de BMV is nog niet bekend. De reden dat dit nog niet bekend is, heeft alles te maken met de onduidelijkheid of de glastuinbouw wel of niet onder de regeling zal komen te vallen Wel heeft het onderzoeksbureau CE Delft een onderzoek gedaan op basis van de huidige beschikbare informatie en is in haar rapport gekomen tot een mogelijke meerprijs van 1-3 ct./m3 gas voor het eerste jaar.

U kunt in deze kamerbrief de communicatie na lezen vanuit de overheid betreffende dit onderwerp.

Is alle regelgeving met betrekking tot de BMV al definitief?

Nee, momenteel zijn er nog een aantal onzekerheden, waarover de overheid binnenkort meer duidelijkheid zal verschaffen. Momenteel zijn de volgende zaken nog niet definitief:

  • Het is nog niet duidelijk of de glastuinbouwsector onder de doelgroepen voor ETS-2 zal komen te vallenen dus of de BMV ook voor deze sector zal gelden.
  • De voorgestelde bijmengverplichting zoals deze op dit moment voor ligt moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie en het kabinet.

Het effect van deze onzekerheden is dat er veel twijfels zijn over de haalbaarheid van de startdatum van 1 januari 2026 voor de bijmengverplichting.

Moet ik als klant iets doen of aanleveren?

Nee, Vattenfall zal namens al zijn afnemers van gas  de juiste hoeveelheid groen gas inkopen en doorberekenen aan u, de uiteindelijke afnemer.

Geldt de BMV voor alle Europese landen?

De bijmengverplichting is Nederlandse regelgeving en zal alleen gelden voor het Nederlandse bedrijven. Wel wordt er ook in andere Europese landen gekeken naar de mogelijkheden om een eigen bijmengverlichting in te voeren.

Zal het aandeel groen gas in de komende jaren toenemen?

De bijmengverplichting kent vooraf vastgestelde hoeveelheden CO2 die gereduceerd moeten worden. Vanaf de ingang van de bijmengverplichting zal de hoeveelheid te reduceren CO2 per jaar toenemen, en daarmee zal ook de productie van groen gas toenemen evenals de meerprijs op gas voor gasafnemers. Zodra er meer bekend is zullen wij u een indicatie geven van de te verwachten meerprijs bovenop de marktprijs van gas.

Moet ik voor groen gas mijn installatie aanpassen?

Nee, na alle bewerkingen heeft het gas dezelfde kwaliteit en eigen­schappen als aardgas. Om groen gas te krijgen, is eerst biogas nodig. Biogas wordt via vergisting gemaakt uit biomassa. Deze biomassa bestaat uit rest- en afvalstromen. Het biogas moet gezuiverd en aangepast worden om de naam groen gas te krijgen. Biogas bevat bijvoor­beeld zwavel en CO2 die verdwijnen bij de zuivering tijdens het productieproces.

Hoe komt Vattenfall aan het groene gas?

Vattenfall zal groen gas afnemen van producenten binnen Nederland. Dit doen wij door middel van het afsluiten van afname-contracten met producenten van groen gas, om zo de verplichte hoeveelheid groen gas voor onze klanten af te nemen.

Kan ik groen gas leveren aan Vattenfall?

Voor het leveren van groen gas aan Vattenfall, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om met de juiste persoon in contact te komen over het leveren van groen gas aan Vattenfall kun u op deze pagina het formulier invullen en uw gegevens achterlaten.

Waar om is groen gas CO2-neutraal?

Bij de verbranding heeft groen gas dezelfde CO2-uitstoot als aardgas. Echter, het verschil zit in de herkomst van het gas en de manier waarop het wordt geproduceerd. Groen gas wordt geproduceerd uit organisch materiaal zoals groenafval, resten van gewassen, mest en rioolslib in dit vergisting proces komt geen extra CO2 vrij. Het organische materiaal heeft tijdens de groei al CO2 opgenomen uit de atmosfeer welke bij de verbranding weer vrij komt. Per saldo is er dus geen extra CO2 uitstoot.

Groen gas van Renewi verduurzaamt onze gasmix

Vattenfall draagt actief bij aan de vergroting van het aanbod van groen gas. Zo hebben we begin 2024 een samen­werking met Renewi afgesloten. Vattenfall zal jaarlijks ruim 7,5 miljoen m3 groen gas afnemen van Renewi. Het groene gas gemaakt uit etensresten wordt toegevoegd aan het reguliere gasnetwerk, waar het zich vermengt met het aardgas en zo onze gasmix verduurzaamt.

Meer over deze samenwerking