-
Blijf op de hoogte van de wet- en regelgeving voor de Nederlandse energiemarkt
-
Grote veranderingen
Grote veranderingen op komst in de Nederlandse energiemarkt
-
Nieuwe wetten en regels
In 2025 en 2027 worden in Nederland verschillende nieuwe wetten en regels ingevoerd, die van invloed zullen zijn op bedrijven en organisaties. Deze veranderingen zijn gericht op het versnellen van de energietransitie, het verduurzamen van energievoorzieningen en het verbeteren van de marktstructuur.
Bedrijven moeten zich voorbereiden
Bedrijven in Nederland moeten zich als gevolg hiervan voorbereiden op strengere milieueisen, hogere kosten voor fossiele energie en nieuwe kansen binnen de duurzame energiemarkt. Investeren in verduurzaming, efficiënt energiegebruik en deelname aan innovatieve projecten is essentieel om te profiteren van deze ontwikkelingen. -
De nieuwe Energiewet (vanaf 2026)
Wat verandert er?
De nieuwe Energiewet vervangt de huidige Elektriciteitswet en Gaswet uit 1998. Het doel is modernisering van de regelgeving om duurzame energieproductie en systeemintegratie te ondersteunen. De wet richt zich onder andere op:- Flexibele inzet van netcapaciteit, zoals "use it or lose it"-principes.
- Betere datatoegang en -beveiliging voor energiedata van bedrijven en consumenten.
- Meer rechten en bescherming voor afnemers, zoals transparantere contracten en nieuwe mogelijkheden voor dynamische energietarieven.
Impact voor bedrijven:
Nieuwe verplichtingen voor leveranciers en netbeheerders rond data-uitwisseling en transparantie. En meer mogelijkheden voor bedrijven om deel te nemen aan de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiecoöperaties of vraagsturingsdiensten.Meer weten? Lees meer over de nieuwe Energiewet.
-
Emissiehandelssysteem ETS-2 (vanaf 2027, voorbereid in 2024-2025)
Wat verandert er?
Er wordt een nieuw EU-emissiehandelssysteem (ETS-2) ingevoerd dat van invloed zal zijn op de gebouwde omgeving, het transport en andere aanvullende sectoren. Dit emissiehandelssysteem verplicht energieleveranciers om namens deze klanten emissierechten in te kopen. De energieleveranciers zullen deze kosten naar hun klanten doorberekenen.Impact voor bedrijven:
Hogere energiekosten voor het gebruiken van fossiele brandstoffen. Zo zal er een meerprijs (bovenop de huidige gasprijs) komen voor het inkopen van de emissierechten. Daarnaast ontstaat er een druk om te verduurzamen door het gebruik van alternatieven, zoals elektrisch rijden of duurzamere verwarmingsmogelijkheden.Meer weten? Lees meer over het ETS-2 systeem.
-
Bijmengverplichting groen gas
Wat verandert er?
Leveranciers moeten een bepaald percentage groen gas in het reguliere gasnet bijmengen. Dit stimuleert de productie en het gebruik van biogas.Impact voor bedrijven:
Hogere energiekosten voor bedrijven die nog aardgas gebruiken. Bedrijven hebben de kans om zelf groen gas te gaan produceren of bestaande systemen aan te passen op het invoeden van groen gas.Meer weten? Lees meer over de bijmengverplichting.
-
Energiebelasting en subsidies
Wat verandert er?
Er komen hogere energiebelastingen op fossiele energie om duurzame alternatieven aantrekkelijker te maken en nieuwe subsidieregelingen, zoals de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++), die CO2-reducerende projecten financiert.Impact voor bedrijven:
Bedrijven met een warmtekrachtkoppeling (WKK) moeten rekening houden met hogere belastingen, maar kunnen wel subsidies aanvragen voor verduurzaming.Meer weten? Lees meer over de nieuwe subsidies voor tuinders.
-
Andere relevante maatregelen
Nieuwe regels voor netbeheer:
Netbeheerders krijgen meer flexibiliteit om overbelasting van het stroomnet te beheren, bijvoorbeeld via congestiemanagement en kabelpooling. Zo kan een netbeheerder een bedrijf met een aansluiting groter dan 1 MW verplichten deel te nemen aan congestiemanagement en zodoende haar afname of teruglevering beperken.Toegenomen eisen voor vergunningen:
Energieleveranciers moeten aan strengere eisen voldoen om malafide praktijken te voorkomen.