Wat is elektriciteit eigenlijk?
Elektriciteit is een stroom van elektronen. Logisch dus, dat we elektriciteit ook wel ‘stroom’ noemen. Elektronen zijn onzichtbaar kleine deeltjes met een negatieve elektrische lading. Wanneer uw computer of een ander elektrisch apparaat aanstaat, dan stromen de elektronen door de onderdelen van dat apparaat. Hierdoor krijgt het apparaat de energie die het nodig heeft om te werken.
Elektronen stromen altijd van een plaats waar veel elektronen zijn, naar een plaats waar weinig elektronen zijn. Ze bewegen in een stroomkring. Als de stroomkring ergens onderbroken is, kan de stroom niet rondgaan. En een elektrisch apparaat kan alleen werken, als deze stroomkring gesloten is.
Hoe ontstaat elektriciteit?
Denk eens aan uw fietslamp. Door te trappen brengt u energie naar de dynamo. Deze zet deze beweging door middel van een magneet om in elektriciteit. In elektriciteitscentrales gebeurt dit in het groot. Brandstof verhit water, dit water wordt omgezet in stoom dat een groter volume heeft en daardoor met een grote kracht uit een leiding stoot. Deze kracht brengt een turbine in beweging die in verbinding staat met een generator, eigenlijk een grote dynamo. Die zet op zijn beurt de beweging om in elektriciteit.
Naast deze opwekking van ‘grijze’ energie is er ook nog duurzame, ‘groene’ energie opgewekt door wind of zon. Bij windenergie laat de wind de turbine draaien en als u zonnepanelen voor grootverbruik plaatst, dan zetten die het zonlicht om in elektriciteit.
Vraag en aanbod in balans
Elektriciteit kan niet op grote schaal opgeslagen worden. Daarom moet de productie ervan continu in balans zijn met de hoeveelheid die gebruikt wordt door de afnemers. Dit noemen we systeembalans.
Wanneer uw bedrijf onverwacht langdurig veel meer elektriciteit verbruikt dan normaal, ontstaat er onbalans. En om dit te voorkomen en op te lossen zorgt TenneT, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, ervoor dat er bij onbalans elektriciteit wordt gekocht of verkocht op de zogenoemde ‘onbalansmarkt’.