MarktRappodcast: Beluister de podcast en blijf op de hoogte

Naast ons wekelijkse MarktRapport en onze online EnergieUpdates, houden we u ook graag op de hoogte van de ontwikkeling van de energiemarkt via onze maandelijkse podcast: de MarktRappodcast. Onze marktexperts gaan hierin dieper in op de gebeurtenissen op de energiemarkten, analyseren specifieke markt­ontwikkelingen en delen hun verwachtingen voor de komende maand.

Luister de podcast

De vierde MarktRappodcast van dit jaar zoomt in op de handelsoorlog die is ontstaan als gevolg van de Amerikaanse importheffingen. Wat betekenen deze maatregelen voor het wereldwijde energieverbruik en de energiemarkten? En hoe groot is de impact van economische spanningen op de energievraag? Naast dit actuele thema bespreken we nog meer boeiende onderwerpen. Zo duiken we in de energie-afhankelijkheid van Nederland en Europa, komt het grote aantal uren met negatieve elektriciteitsprijzen aan bod en gaan we in op wat een zonsverduistering betekent voor de opbrengst van zonne-energie. Kortom: een aflevering vol inzichten, achtergronden en verrassende invalshoeken.

U hoort (of leest) het allemaal in deze 22:21 minuten durende aflevering van de MarktRappodcast. Deze podcast is o.a. op Spotify terug te vinden.

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag over de energiemarkt of over energie in het algemeen? Mail deze dan naar podcast@vattenfall.nl. We behandelen uw vraag graag in een volgende podcast.

Lees de podcast

Dit is MarktRappodcast, een maandelijkse podcast van Vattenfall. In deze podcast bespreken we met marktexperts de belangrijkste trends in ontwikkeling op de energiemarkt en andere energie gerelateerde onderwerpen.

Peter: Welkom bij de vierde podcast van dit jaar. We zitten alweer in het voorjaar en dat merken we ook aan een aantal zonuren, waar we de afgelopen weken toch echt wel van hebben kunnen profiteren als het gaat om de opwek van hernieuwbare energie. Maar de hogere temperaturen hebben ook geleid tot minder gasverbruik. En omdat er minder gestookte hoefde te worden voor de verwarming, heeft dat ook weer geleid tot minder gasverbruik. En over de zon gesproken, we hadden deze maand ook nog te maken met een natuurverschijnsel dat ook impact had op onze energievoorziening. Maar daarover verderop meer in deze podcast. Daarnaast gebeurde er natuurlijk ook heel veel als het gaat om de geopolitieke situatie in de wereld. Het begint bijna normaal te worden, zou ik zeggen. maar de ontwikkelingen volgen elkaar is snel tempo op. En ja, afgelopen maand was daar geen uitzondering op. Maar laten we snel beginnen. Zoals altijd met wat jullie opviel in de afgelopen weken. Deze keer vraag ik dat weer aan Tessa Terhoeve en Rick Marsman. Dat zijn mijn collega's die beide werkzaam zijn bij de Markt Expertise Desk. Welkom beiden.

Rick: Ja, goedemorgen.

Tessa: Goedemorgen.

Peter:  Ja, Tessa, mag ik bij jou beginnen? Wat viel jou nou het meeste op de afgelopen weken? Ik denk dat ik het wel een beetje weet, want je had de berichten vorige week ook al eventjes met ons gedeeld. Kan je dat even delen.

Tessa: Ja, ik las een heel interessant interview in het FD met Jigar Shah. Hij was verantwoordelijk voor de groene leningen onder Biden. En in het artikel benadrukte hij dat de energietransitie ook een zaak van nationale veiligheid is geworden. En dat is een geluid dat je de afgelopen tijd wel vaker hoort. Dus dat energie is een geopolitiek onderwerp en in deze geopolitiek onrustige tijden daar merken we veel van. In de Europese Unie zijn we heel erg afhankelijk van Amerikaanse LNG en nu Trump aan de macht is, is dat een onhandige positie. En dat hebben we ook nu gezien met de importheffingen die jij gisteren heeft aangekondigd. En Jigar Shah ben nadrukt eigenlijk vooral dat investeren in hernieuwbaar niet alleen goed is om de klimaatdoelen te halen, maar ook om op die manier dus te investeren in energiezekerheid.

En zoals ik al zei, het is een geluid dat je de laatste tijd wel vaker hoort. En wat me ook opviel in dat artikel, soms lijkt het alsof de energietransitie een beetje vertraagt. Maar hij haalde daarin aan dat van de nieuwe capaciteit, die wereldwijd werd geïnstalleerd, 92% hernieuwbaar was in 2024. Dus dat zijn mooie cijfers.

Peter: Ja, en hij heeft vergeleek in het artikel de energievoorziening dat dat net zo belangrijk wordt als de defensie, volgens mij, als onderwerp op de politieke agenda.

Tessa: Ja, klopt. In deze tijden is het heel spannend om zo afhankelijk te zijn van wereldmachten als Rusland en de Verenigde Staten. Dus om Europa draaiende te houden moeten we echt zorgen dat we in onze eigen energiebehoefte kunnen gaan voorzien. 

Peter: Ja, wat is wel opvallend dat we met de oorlog in Oekraïne en eigenlijk nu ook de ontwikkeling in de Verenigde Staten met die importheffingen, daar komen we straks nog over te spreken, maar ook alle consequenties die dat mogelijk heeft op onze LNG-voorziening. Dat we ons opnieuw bewust zijn hoe afhankelijk we zijn van andere landen als het gaat om onze energievoorziening. Ik vroeg me af, is dat nou echt nieuw of was dat bewustzijn er altijd al wel? Want je zou zeggen als het gaat om olie, dan zijn we altijd in grote mate afhankelijk geweest van het Midden-Oosten. Was dat dan anders of is de wereld echt veranderd, die ons daar nu zo bewust van maakt?

Rick: Ja, je hebt denk ik twee dingen. Enerzijds we hadden altijd het Groningen gas, dus daardoor hadden we een eigen energievoorziening die heel sterk en goed was. Dat is de afgelopen jaren natuurlijk een stuk minder geworden. Daar halen we niks meer uit. Dus je ziet dat we daarvoor eerst veel Russisch gas in Europa importeerden. Nou ja, dat leek allemaal zeker tot aan 2022. En nu zie je dat we dat grotendeels hebben vervangen met LNG. Kijk je naar waar komt dat LNG nu vandaan? Dat is de helft uit Amerika. En dat was veel minder voor 2022. De extra import van LNG komt met name uit Amerika, dus dan zie je dat die aan afhankelijkheid verschoven is van het oosten naar het westen. En dan heb je natuurlijk altijd nog Noorwegen, de belangrijkste leverancier. Maar dat is Europa, dus dat biedt meer zekerheid. Maar het is eigenlijk iets van allen tijden. Alleen op het moment dat je in onenigheid komt, dan merk je hoe afhankelijk je van de ander bent.

Peter: Ja nou, we hebben het er straks ook nog over, maar we zitten er al lekker in. Een onderwerp waar we de komende tijd, denk ik, nog wel vaker over zullen komen te spreken. Maar we waren eigenlijk nog bij de vraag wat jullie opviel de afgelopen weken. En ik was bij jou gebleven, Rick. Dus wat viel jou op in de afgelopen weken?

Rick: Ja, het was volgens mij de zonnigste maart. Dat was het ene. Maar wat mij ook opviel is, we hebben er ook al eerder over gesproken, over de zomer-winterspread van gas. En je ziet op dit moment dat de zomer-winterspread nu net de goede kant op gaat. Dus dat de zomerprijs voor de komende mei is goedkoper, dan bijvoorbeeld oktober. Dus het kan gaan lonen om weer gas in de opslag te stoppen. Als je puur naar de marktprijs kijkt en dan heb je nog wel opslagkosten. Dus dit is nog wel iets meer voor nodig, maar het gaat de goede kant op.

Peter: Ja, ik had het er in mijn inleiding al over we zien de afgelopen weken dat de zon weer met grote regelmaat schijnt en dat is goed voor de opbrengst van hernieuwbare energie uit zon. En er waren ook al behoorlijk wat dagen dat er negatieve prijzen werden genoteerd. Kan je ons misschien even meenemen in de ontwikkelingen van de afgelopen weken, Rick? Wat was nou de invloed van de zon op de energiemarkt?

RIck: Ja, die was echt gigantisch eigenlijk. Als je kijkt naar het aantal dagen dat bijvoorbeeld negatieve prijzen hadden in maart, dat was bijna de helft van de maand. Op die dagen had je dus minimaal één uur een prijs die onder 0,00 Euro lag. Kijk je naar het totaal in de opwek, dan zie je ongeveer dat ten opzichte van de gemiddelde spotprijs, de prijs voor een zonprofiel 40% lager ligt. En als je dat nu nog, april is eigenlijk nog erger, de eerste drie, vier dagen, dan is het toch meer dan de helft lager. Dus je krijgt heel weinig eigenlijk voor je opgewekte elektriciteit. En daarnaast heb je ook de spread tussen de avondpiek en de middag. Met heel veel dagen is die tussen de 150 en 200 euro. Het goedkoopste en het duurste uur. Dat zijn gigantische verschillen die eigenlijk alleen maar groter worden. Als je ook kijkt naar historie de afgelopen jaren, dan is die spread veel groter. En zie je dus ook dat het steeds meer gaat lonen om op basis van uurprijzen je vraag te verschuiven. En daardoor dus goedkopere stroom in te kunnen kopen.

Peter: Wat is nou eigenlijk de consequentie voor bedrijven die veel energie verbruiken? Door deze grote verschillen, kunnen ze daar ook van profiteren? Of is dit alleen maar echt...

Rick: Ja, flexibiliteit. Als je je vraag kan sturen, dan kan je daar heel goed van profiteren.

Peter: Dus het is heel afhankelijk van het soort bedrijf, de bedrijfsvoering die je hebt.

Rick: Ja, je moet er eigenlijk voor zorgen dat je je in de vroege ochtend zo min mogelijk verbruikt op het moment dat de zon opkomt en de zon onder gaat je verbruik verminderen en moment dat de zon schijnt zoveel mogelijk gebruiken of opslaan in batterijen.

Peter: Dus erg afhankelijk van bedrijfsvoering. Ja, ik zei het al in de inleiding over zon gesproken. Wat er vorige week te maken met een natuurverschijnsel dat veel effect had op de energiemarkt. Althans, dat was de verwachting. Menig bedrijf had zich hier een beetje op voorbereid. Het leek uiteindelijk wel mee te vallen. Maar we hadden namelijk te maken met een gedeeltelijke zonsverduistering. En ja, en nu zou ik zeggen van ja, daar hebben we wel vaker te maken met wat minder zon of een wolkendek. Dus hoe groot zou dat effect nu zijn? Is dat niet wat overdreven? Maar er waren wel voorbereidingen getroffen, begreep ik, door de netbeheerder en energiebedrijven, Tessa kan je misschien uitleggen hoe groot het effect was.

Tessa: Ja, in principe, zoals je zei, bewolking heeft altijd invloed. Als er wolken voor de zon zijn, dan heb je minder opwek. Maar een zonsverduistering is wel vrij uitzonderlijk natuurlijk. Om je een idee te geven 26 procent van de zon was verduisterd in Nederland. Dat verschilt natuurlijk per land in welke mate de zon verduisterd is. In Nederland was het 26 procent. En als het dan verder strak blauw zou zijn, dan zou je door die zonsverduistering 4,6 gigawatt aan capaciteitsverlies hebben in Nederland. Dat staat gelijk aan ongeveer 4 miljoen huishoudens en dat is als wel redelijk veel. Daar komt dan nog bovenop dat die zonsverduistering impact heeft op de hele Europese Unie. Of tenminste overal ter wereld, maar in het stroomsysteem van de hele Europese Unie. Dus er moet goed over worden nagedacht, want je kan niet opeens van je buren gaan afnemen want die hebben hetzelfde probleem. Maar TenneT heeft voorbereiding getroffen, hebben extra energie ingekocht en ook grote gebruikers om hulp gevraagd. Omdat ze die zonsverduistering natuurlijk zagen aankomen hebben ze grote bedrijven gevraagd om minder te verbruiken om zo het energiesysteem alsnog in balans te houden.

Peter: Ja, want de bewolking is vaak lokaal. En nu was het echt de hele EU. Dus we kunnen een wolkenveld hebben boven bepaalde delen van Nederland. Maar in dit geval was de zonsverduistering in heel Europa zichtbaar.

Rick: Ja, en ik had ook wel even naar de onbalansprijzen gekeken. Of er problemen waren, maar die waren vrij stabiel. Dus de voorbereidingen hebben gewerkt als je kijkt naar de onbalans.

Peter: Ja, ik vond het wel interessant. Het zijn toch ontwikkelingen die we eerder niet of nauwelijks hoorden. Nu wel als gevolg van de veranderende energiemarkt, omdat we natuurlijk steeds meer hernieuwbare energie hebben. Dus dan heeft de zon in één keer toch wel invloed op het hele systeem. Ja, daarop aansluitend een ander opvallend bericht was. Ik las dat er wereldwijd toegenomen warmte als gevolg van de opwarming van de aarde, ertoe heeft geleid dat het aantal airco's is zodanig is toegenomen dat het hierdoor het elektriciteitsverbruik ook zeer sterk is gestegen. En toen ik dat las, dacht ik hebben die airco's nou zoveel effect op het wereldwijde elektriciteitsverbruik? Ik bedoel, ik kan me voorstellen als de energiesector groeit of toeneemt, dat dan ook echt wel merkbaar is aan het elektriciteitsverbruik. Maar het aantal airco's, maar heeft dat echt effect, Rick? 

Rick: Ja, ik denk ook met name in de landen waar het al bijvoorbeeld 30 graden is. Je kijkt naar landen als China, India. Dan heb je al heel snel dat mensen, ook vanuit welvaart, de mensen worden daar gemiddeld ook, zeg maar, krijgen meer welvaart. Dus wordt een van de dingen die ze gaan installeren in hun huis ook snel een airconditioning om het comfortabel te hebben. Nou ja, dat zorgt natuurlijk voor veel meer airco's en het wordt relatief warmer. Dus de vraag in de zomer, zeker met een hittegolf. Ik denk dat we het ook wel regelmatig afgelopen jaren in het MarktRapport zeggen, dat de vraag van LNG vanuit Azië groter wordt omdat er een hittegolf daar is. Dat heeft dus ook zeker zijn effect daar. Kijk je in Nederland bijvoorbeeld dan is er volgens mij ook wel een toename van airco's in huizen door het warmere weer. Dus ook in Nederland zie je dat meer gebeuren. Daarentegen, als je dan kijkt ook naar de productie van elektriciteit, op het moment dat het warm is produceren we ook minder met zon. Want die panelen worden inefficiënter.

En je kan nog eens met een hittegolf hebben dat je de standaard te weten de fossiele centrales kunnen minder opwekken, omdat ze anders koelwaterproblemen hebben. Dus zo'n zomervraag met meer airco en warmer weer, kan dus en voor meer vraag zorgen en voor minder aanbod. Waardoor die prijzen straks wel weer voor meer vraag zorgen en voor minder aanbod. Waardoor die prijzen straks wel weer.

Peter: Eigenlijk nog versterkt ook. Ja, toch interessant. Ja, over de opwek van zonnepanelen hebben we het al gehad. Maar dan komen we er ook even weer te spreken over de consequenties die de energietransitie heeft op onze elektriciteitsnet. Het nieuws over de netcongestie in ons land wordt niet positiever. Zo zag ik dat de wachtlijsten voor een aansluiting op het overvolle stroomnet, die blijven alleen maar groeien. Het aantal bedrijven dat nu wacht op een aansluiting is in een jaartijd bijna verdubbeld naar 12.000. En het aantal gerealiseerde aansluitingen daalt juist. Dus dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie. Die nieuwe wachtrij, of die wachtrij, dat is de nieuwe werkelijkheid, zo werd gezegd. En de lengte van de wachtrij blijft toenemen. Waardoor we in Nederland voor een grote opgave staan. Ik zag dat naast de 12.000 bedrijf, die elektriciteit willen afnemen, zijn er nog meer dan 8.000 bedrijven wachtenden die stroom willen terugleveren. Dus ja, dat is een groei van 31 procent. En ja we hebben hier natuurlijk al eerder over gesproken en er is niet direct een oplossing, maar zie je op korte termijn ergens een oplossing of mogelijkheden?

Rick: Ja. Nou ja, ik denk als we kijken naar die teruglevering. We hadden het er net al over. Er wordt al heel veel zon op dit moment opgewekt. Ik denk dat voor april is ongeveer 50% van wat er opgewekt wordt, is op momenten dat de prijs negatief is. Dus eigenlijk niet renderend. Dus wil je nog meer teruglevering op een net gaan zetten dan heb je misschien straks die mogelijkheid wel. Dat betekent nog steeds dat je het kan, maar het niet rendeert. Dus dan staan die panelen nog uit. Dus ik denk, voor die teruglevering is niet de grootste noodzaak. Ik snap dat, voor die bedrijven die dat willen, het een probleem is. Maar de noodzaak zit denk ik meer in hoe krijgen we onze vraag flexibeler. Hoe zorgen we dat de vraag op het moment dat de zon schijnt. En daardoor verkleinen we denk ik ook het probleem. 

Tessa: Ja, die flexibiliteit is sowieso heel belangrijk in het kader van netcongestie. Zoals je al zei Peter, het is een gigantische uitdaging en er is niet één makkelijke oplossing. Flexibiliteit van vraag is er natuurlijk één van. Er is net ook een nieuw rapport gepresenteerd van het IBO. En daar worden 31 beleidsopties met 100 maatregelen gepresenteerd. Dus ze zetten in op heel veel verschillende maatregelen en oplossingen. Dus bijvoorbeeld netuitbreiding. Ook dus het inzetten van flexibel vermogen. Maar ook meer onconventionele maatregelen, zoals bijvoorbeeld de inzet van warmte-krachtkoppelingen. Dus om toch weer met gas elektriciteit op te wekken op sommige plekken. waar de vraag gewoon te hoog is op sommige momenten. 

Peter: Ja, het heeft behoorlijk veel impact. Iets anders wat ook heel veel impact heeft. En dat hebben we niet kunnen missen in de media de afgelopen weken. We hebben het in de vorige aflevering van de MarktRappodcast ook al uitgebreid over gehad, over de importheffingen die door de VS zijn ingesteld. Twee april was de dag van de bevrijding, zoals Trump dat noemde volgens mij. Hij heeft toen allerlei importheffingen gepresenteerd voor bijna alle landen denk ik in de wereld wel, behalve Rusland. Maar die effecten beginnen nu toch echt wel door te werken, zie je. En het lijkt toch wel dat we aan een vooravond van een handelsoorlog staan. En je ziet het effect ook wel op de wereldmarkten, de effectenbeurzen, ook de energiemarkten. Tegelijkertijd horen we geluiden dat de Nederlandse industrie nog wel rustig doorgroeit. En Ursula von der Leyen geeft aan dat Europa goed is voorbereid. Maar wat zien jullie gebeuren? Waar gaat dit eigenlijk eindigen? 

Tessa: Ja, dit lijkt wel de start van een ongekende handelsoorlog. We zien dalingen op eigenlijk alle markten. We hebben het hier natuurlijk over de energiemarkt, maar ook eigenlijk alle denkbare markten. Daar zie je grote dalingen op dit moment. En om het bij de energie te houden, we zien ook dalingen bijvoorbeeld op de gasmarkt. We zagen een daling van 5% op de TTF, nadat duidelijk werd wat Trump van plan was. Dat is eigenlijk met name doordat er grote angsten zijn voor een recessie. En marktdeelnemers dus hun posities gaan verkopen. Omdat die energieproducten zelf door Trump zijn vrijgesteld van importtarieven. Dus hij heft geen importtarief op energieproducten, niet op olie, niet op gas. Alleen de de angst voor een algemene recessie zorg altijd voor minder vragen naar deze producten. Daarnaast gaan China en Europese Unie natuurlijk ook reageren, die dreigen nu al met tegen-tarieven dat zorgt er voor verdere escalatie. Dat zorgt er voor verdere schade aan de wereldeconomie, dus dat zorgt er weer voor dat die energiemarkt ook instorten. En daarnaast het kan wel zijn dat Trump geen importtarieven heft op energieproducten, maar China is dat bijvoorbeeld wel van plan met LNG. Dus die impact op de energiemarkten die komt er sowieso. En waar dit gaat eindigen dat is moeilijk te zeggen. Deze tarieven en de onzekerheid met betrekking tot de uitkomst zorgen sowieso voor schade aan de economie. En Trump is redelijk onberekenbaar. Ik zou het niet weten. 

Peter: Dank je wel Tessa. In ieder geval voor de poging om dit een beetje te duiden. Maar ik begrijp tegelijkertijd dat de redding nabij is voor de Nederlandse industrie. Want de Gasunie werpt de reddingsboei voor de industrie sector. Zij gaan een bedrag, tot 2030 gaan zij een bedrag van 12 miljard investeren in de versnelling van de energietransitie. En dat zou moeten bijdragen aan de energiezekerheid en de bescherming van de Nederlandse industrie. Dat geld zou grotendeels gaan naar de infrastructuur voor duurzame gassen, zoals waterstof en groen gas. Ja, dat lijkt mij een fantastisch nieuws, Rick?

Rick: Ja, op zich wel. Als het zo simpel zou zijn met deze reddingsboei alles te redden. Waar doen we dan moeilijk over zou ik dan bijna zeggen. Het is niet van vandaag op morgen geregeld. En ik denk ook, we praten over waterstof, dat is een relatief een dure brandstof voor de industrie. Groen gas eigenlijk hetzelfde, dus er moet veel meer gebeuren wil je op basis van die bronnen, zeg maar, de energie voor je industrie op een lage concurrerende prijs hebben. Zodat je je kan meten met de rest van de wereld in de productie. Dus ja, er moet nog heel veel gebeuren denk ik.

Peter: Dus dit niet helemaal de redding voor de industrie zoals ik zei. Dus wel stukje van de puzzel denk je?

Rick: Ja.

Peter: Dus wellicht was dat te optimistisch. Een andere oplossing zou mogelijk komen of moeten komen van de Nederlandse overheid, want die hebben aangegeven dat ze versneld willen investeren in het Nederlandse elektriciteitsnet. De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld stopt in TenneT, zodat de netbeheerder dan sneller kan investeren in de infrastructuur voor wind op zee. Meer stroomaanbod verlaagt de energierekening voor bedrijven en huishoudens. Is dat reëel, gaat dat helpen Tessa?

Tessa: In zekere zin wel. Hernieuwbare opwek is natuurlijk noodzakelijk. Ten eerste om onze energie onafhankelijkheid te waarborgen. zoals ik op het begin al noemde. En ook om onze klimaatdoelen te halen. In zekere zin is het ook goedkoper. Je ziet wanneer er veel hernieuwbare opwekken is natuurlijk lagere prijzen. Ook negatieve prijzen. Goed dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Want een groot deel van de stroomprijs bestaat ook uit belasting en nettarief. En die zijn nog altijd hoog. En in Europa ook. En in Nederland ook relatief hoog. Vergeleken met de rest van de wereld. Dus die concurrentiepositie is niet opgelost door meer hernieuwbare opwek toe te voegen. En daarnaast, wat Rick al zei wat gaan we op de korte termijn doen? Want zo'n windpark op zee is niet morgen klaar. 

Peter: Nee, het is complexe problematiek. En zoals ik al eerder aangaf, daar komen we zeker nog weer over te spreken in toekomstige MarktRappodcasts. Dank je wel, Tessa.

Dan zijn we alweer aan het einde gekomen van deze aflevering. Maar goed, ik wil graag afsluiten met, zoals te doen gebruikelijk, de vraag aan jullie. Wat jullie de komende weken aan ontwikkelingen op de energiemarkt verwachten? Ik kan het al een beetje raden. Ik heb zelf een beetje zo'n vermoeden. Maar Rick, wat heb jij aan verwachtingen.

Rick: Benieuwd of je goed zit, maar ik ben toch wel benieuwd wat die tarieven daadwerkelijk gaan doen. Ik denk niet dat je je daadwerkelijk meteen in de cijfers gaat zien of de industrie krimpt of groeit. Maar ja, ik ben wel benieuwd.

Peter: Je bedoelt de importheffingen?

Rick: De importheffingen, ja, Maar wat daar gaat gebeuren op de markt. Ja, dat ga ik aandachtig volgen. 

Peter: Ja, dat gaat zeker impact hebben. Jij Tessa?

Tessa: Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkeling van de negatieve prijzen. We hadden dus in maart al meer dan 50 negatieve uren. Dat is wel echt heel veel. Dus ik ben benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen. En verder ook naar de temperaturen. Het is nu relatief warm. Maar de verwachting, zag ik, is volgens mij dat april redelijk koud gaat worden. Dus dat zal ook zijn invloed hebben op de vulgraad van de gasbergingen. En die spread, waar ik het eerder over had, dus daar ben ik ook wel benieuwd naar.

Rick: Genieten van het mooie weer

Peter: Ja, voor nu. Ja, het blijft spannend ook die gasvoorraden inderdaad, dat zullen we denk ik de volgende keer nog wel over hebben. Hoe dat gaat en hoe die gasprijzen zich verder ontwikkelen. Dank je wel Tessa en beiden. Bedankt voor jullie bijdrage weer aan deze podcast. Volgende maand zijn we er weer. Dan gaan we ook aandacht besteden aan e-boilers. Wat is het? Wat kun je ermee? En voor wie is het geschikt? En waar zou het een oplossing voor kunnen zijn mogelijk? Allemaal vragen waar we volgende maand op terugkomen. Heeft u hier overal een vraag of een suggestie voor een onderwerp die we in deze podcast zouden kunnen behandelen? Dan kunt u ons een e-mail sturen naar podcast@vattenfall.nl. Dan wil ik jullie beiden nogmaals bedanken voor de bijdrage aan deze podcast. En ik wil u bedanken voor het luisteren. En tot volgende maand.

--EINDE--

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering