1. Grootzakelijk
  2. Energielabel bedrijfspand

Energielabel bedrijfspand: verplicht bij verhuren of verkopen

Sinds 2015 is het in Nederland verplicht om bij de verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand een geldig energielabel te overhandigen. Deze verplichting wordt door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) streng gehandhaafd. U riskeert een boete wanneer u geen geldig energielabel kunt aantonen. Maar waarom en wanneer is een energielabel voor uw bedrijfspand verplicht en hoe vraagt u zo’n label eigenlijk aan?

Waarom en wanneer is een energielabel verplicht?

Ter stimulering energiebesparende maatregelen

Een energielabel voor uw bedrijfspand is verplicht omdat de overheid eigenaren van een bedrijfspand wil stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Gaat u uw pand verhuren of verkopen, dan moet u zorgen dat u voorafgaand aan de ingangsdatum van de huurovereenkomst of de verkoopdatum een geldig energielabel in bezit heeft. Zo kan de huurder of koper direct zien hoe energiezuinig uw pand op dat moment is en in de toekomst kan zijn.

De voordelen van een energielabel voor uw pand

  • Op het energielabel staan concrete energiebesparende maatregelen voor het gebouw, zodat u precies weet hoe u uw pand energiezuiniger kunt maken
  • Energielabel A, B of C (groen label) kan gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van het pand en de verkoop/verhuur versnellen
  • Banken stellen het vergroenen van vastgoed verplicht en financieren vanaf minimaal energielabel C

Afhankelijk van gebruiksoppervlakte bedrijfsruimte

Of u een energielabel voor uw bedrijfspand nodig heeft, hangt af van de gebruiksoppervlakte van uw bedrijfsruimte. Heeft uw pand een minimale gebruiksoppervlakte van 50 m2 en u wilt uw gebouw verkopen of verhuren, dan heeft u een geldig energielabel nodig. Het gaat hier om zogenoemde utiliteitsgebouwen. Een utiliteitsgebouw is een gebouw zonder woonbestemming, zoals winkels, scholen, ziekenhuizen en kantoren.

Meer dan 250 m2
Organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moeten het energielabel ook duidelijk zichtbaar voor het publiek ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie of bij de ingang.

Groter dan 100 m2
Heeft u een pand dat groter is dan 100 m2 en gebruikt u minimaal 50% daarvan als kantoor? Dan moet u vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben. Lees ook: Is uw kantoorpand al energielabel C proof?

Uitzonderingen
Een energielabel is niet verplicht voor o.a. beschermde monumenten, religieuze activiteiten en bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen).

Wat staat er op een energielabel?

Op het energielabel ziet u hoe energiezuinig uw bedrijfspand is en kan zijn:

  • Labelklasse
    De labels gaan van A tot en met G, waarbij A staat voor het meest en G voor het minst energiezuinig. Energielabel C betekent een vrij energiezuinig gebouw, waar nog wel ruimte is voor verbetering.
  • Gebouwinformatie
    Gegevens over het gebouw en het adviesbedrijf dat het rapport heeft opgemaakt, zoals de gebruiksoppervlakte en het KvK-nummer.
  • Standaard energiegebruik van het gebouw
    De hoeveelheid energie die jaarlijks nodig is voor verwarming, gebouwkoeling, de productie van warm tapwater, ventilatie en verlichting.
  • Advies voor het gebouw
    Concrete verbetermaatregelen waarmee u uw gebouw energiezuiniger maakt.

Een energielabel voor uw pand aanvragen?

Uw energielabel is alleen geldig als deze via een volledig gecertificeerde adviseur is aangevraagd. Bel 020 892 00 75 (werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur), dan brengen wij u in contact.

Goed om te weten over energielabels voor bedrijfspanden

Geldigheid energielabel bedrijfspanden

Het energielabel voor bedrijfspanden is 10 jaar geldig. Verhuurt of verkoopt u uw bedrijfspand opnieuw binnen 10 jaar, dan is het niet nodig om een nieuw energielabel aan te vragen. Hoeft niet, mag wel, want als u in de tussentijd flink wat energiebesparende maatregelen heeft genomen, dan is het misschien wel heel gunstig om een nieuw energielabel in bezit te hebben.

Energielabel bedrijfspand: prijs verschilt

De kosten voor een energielabel voor uw bedrijfspand variëren sterk. De prijs is afhankelijk van het oppervlak. Hoe groter de ruimte, hoe meer tijd nodig is voor inspectie. Heeft u voor meerdere bedrijfspanden energielabels nodig, dan krijgt u vaak korting. Wij raden aan om meerdere offertes bij erkende adviseurs op te vragen en te vergelijken.

Voorkom een boete

De verkopende partij is altijd verantwoordelijk voor het hebben van een geldig energielabel op het transactiemoment. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of dat het geval is en kan met terugwerkende kracht een dwangsom opleggen. De ILT heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het maximale bedrag is €20.250,-. 

Ook interessant voor u?

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).