Je gasverbruik per maand
Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.
Je gasverbruik neemt meestal het grootste deel van je energierekening in beslag. Daarom vertellen we je er graag meer over. Je leest hier wat het gemiddelde gasverbruik per huishouden is. Wat je kan doen om te besparen. Hoe de rekening is opgebouwd. En hoe je kan zien hoeveel je verbruikt.
Misschien weet je niet precies hoeveel je gemiddelde gasverbruik is en wat het kost. Gebruik hiervoor onze rekentool op de pagina energie aanvragen. Selecteer je type huis en met hoeveel mensen je woont. We laten dan het gemiddelde gasverbruik per maand zien.
Daarnaast hebben we nog meer handige hulpmiddelen die inzicht geven in je gemiddelde gasverbruik. Daarvoor heb je een slimme gasmeter nodig die we dagelijks mogen uitlezen. Bekijk je werkelijke gasverbruik in Mijn Verbruik en op onze gratis Energie-app. Je kunt verder kijken wat vergelijkbare huishoudens verbruiken.
Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.
Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.200 m3 per jaar, volgens het Nibud. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Dat ligt onder andere aan de grootte van je huishouden. Met 4 personen verbruik je nou eenmaal meer dan dat een huishouden van 2 personen doet. Daarnaast is het type huis ook van groot belang. Heb je een groot vrijstaand huis dan verbruik je waarschijnlijk meer gas, dan wanneer je in een appartement woont.
Wil je weten hoe dit precies zit? Bekijk dan ook de tabel op onze pagina 'gemiddeld energieverbruik'. Hier zie je precies wat het gemiddelde verbruik per type huis is.
Besparen op gasverbruik levert je het meeste op. Als je weet waarvoor je het meeste gas gebruikt, dan kun je daar wat aan doen. We adviseren en helpen met oplossingen, zoals inzicht in je verbruik en kosten.
In Mijn Vattenfall en de Energie-app vind je allerlei slimme bespaartips. Hiermee maak je gratis je eigen bespaarplan. En je ziet direct je mogelijke besparing.
De tarieven voor gas liggen hoger dan de stroomtarieven. Daarom bestaat een groter deel van je energierekening uit gasverbruik. Het grootste deel van je gas gebruik je voor het verwarmen van je huis. Maar de hoogte van je gasrekening hangt ook af van diverse andere factoren:
In een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning stook je minder dan in een huis uit 1930 met spouwmuren en enkel glas. Goede isolatie speelt dus een belangrijke rol.
Hoe groter je huishouden, hoe meer gas je verbruikt. Maar daarnaast is de manier waarop de bewoners met gas omgaan ook erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld na over hoe hoog je de temperatuur in huis zet. Maar ook over hoelang je stookt en hoeveel warm water je gebruikt. Dit is namelijk allemaal van invloed op je gasverbruik.
Een moderne verwarmingsinstallatie is vaak wat efficiënter dan een oudere variant. Waardoor je waarschijnlijk minder gas verbruikt. Zoek dus even op hoe oud jouw verwarmingsinstallatie is. Daarnaast is het ook belangrijk in welke staat je verwarmingsinstallatie is. Is hij goed onderhouden? Dan verbruik je minder gas dan zonder onderhoud.
Ook de manier van koken is van invloed op je gasverbruik. Kook je op inductie? Dan zie je waarschijnlijk minder kosten voor gas op je energierekening.
Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening. Maar ook de wind speelt een grote rol. Het kan ervoor zorgen dat je woning sneller afkoelt, waardoor je meer moet verwarmen. En dus meer gas verbruikt.
Als je stadsverwarming hebt, staat op je energierekening warmtegebruik in gigajoules (GJ). Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar. Dat is inclusief 6,6 GJ voor warm water.
Het gemiddelde gasverbruik is in de loop van de jaren gedaald. Dit heeft verschillende redenen. Zo zijn onze huizen bijvoorbeeld beter geïsoleerd. Verwarmingsinstallaties zijn energiezuiniger geworden en in het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn. Dit betekent dat de overheid ook meer stappen onderneemt om het verbruik van gas terug te dringen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan wat dit voor jou betekent.
Ook wij zetten ons in voor een toekomst waarin we minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarom investeren we in de groei van duurzame energieproductie. Zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht voor stroom en natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval voor groen gas.
We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.
Nu je meer weet over gasverbruik is het slim om te controleren hoeveel je zelf verbruikt. Dit doe je door te kijken in onze handige Energie-app. Vind je dat je verbruik aan de hoge kant is? Dan is het slim om te gaan besparen. Wij geven je graag wat tips.
Dit zijn slechts enkele tips. Wil je nog meer gas besparen? Dan helpen we je hier graag bij. Bekijk dan ook de rest van onze energiebesparende tips.
Met het Modelcontract Energie zie je wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt. Het model maakt het makkelijk om je eigen gasverbruik te vergelijken, te meten en bij te houden. Je energiekosten berekenen
We leveren ook groen gas. Dit is een duurzamer alternatief voor aardgas. Het is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mest, slib en gft-afval. Hiermee kook en verwarm je zoals je gewend bent. We hebben groen gas in twee varianten: MixGroen Gas of PuurGroen Gas. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben.
Milieu Centraal heeft berekend dat je met koken op gas gemiddeld 37 m3 gas per jaar verbruikt. Misschien zit je denken aan overstappen op elektrisch koken. Lees er meer over op onze pagina over koken op inductie.
Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag.
Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen. In de winter en in de herfst verbruik je daarom per dag meer gas. In onze Energie-app en in Mijn Verbruik zie je je verbruik per dag en per maand.