1. Thuis
  2. Gas
  3. Prijs van gas

Gasprijs 2024

De gasprijs is van grote invloed op je energierekening. Daarom vind je hier alles wat met gastarieven te maken heeft. Zoals de huidige stand van zaken, de ontwikkeling van gasprijzen en hoe de prijzen zijn opgebouwd.

Ontwikkeling gasprijzen per m3 afgelopen jaren

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op de huidige energieprijzen. In 2022 steeg de gasprijs tot een recordhoogte, door de angst voor tekorten. Het had tot gevolg dat we massaal de thermostaat een graad lager zetten.

Dit laatste en de milde winters van de afgelopen jaren zorgden ervoor dat de prijzen weer begonnen te dalen. Vraag en aanbod kwamen meer op één lijn te liggen. Toch is de huidige gasprijs nog steeds niet op het niveau van voor 2022. Wel lijkt het erop dat de tarieven stabiliseren.

Het is dus lastig te zeggen of (en wanneer) de tarieven stijgen en dalen. We kopen onze energie in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen we de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden.

Berekenen van je gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt, ligt aan verschillende dingen. Bijvoorbeeld in wat voor type woning je woont, en of je woning is geïsoleerd. Maar wanneer je met meerdere mensen samenwoont, wordt je gasverbruik niet veel hoger. Het aantal personen is wel van invloed op je stroom- en waterverbruik. 

Hoe berekenen we je gasverbruik?

Op je jaarafrekening brengen we je gasverbruik van de afgelopen 12 maanden in rekening. We gebruiken hiervoor je meterstanden en doen daar een correctiefactor overheen. Het volume van gas wordt groter als de gasmeter zich op een warme locatie bevindt het of als de luchtdruk lager is. En de energie-inhoud van gas uit verschillende gasbronnen heeft andere waarden. Dit nemen wij mee in deze correctie. Zo betaal je alleen voor wat je werkelijk aan gas verbruikt. Hoe we je gasverbruik precies berekenen, vind je uitgebreid terug in je productvoorwaarden. 

Je persoonlijke gasverbruik

Ben je al klant bij ons, dan is je jaarverbruik bekend. Je maandelijkse termijnbedrag passen we hierop aan.

Veranderingen gasprijzen 2025

Per 1 januari 2025 veranderen een aantal dingen van de gasprijzen. Zo wijzigen de energiebelasting en de netbeheerkosten.

Dit is veranderd per 1 januari

De opbouw van je gasprijs

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen: de gasprijs per m3, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.

Hiermee kun je gasprijzen een stuk makkelijker vergelijken. En je krijgt inzicht in de prijs van gas.

1. De gasprijs per m3

Je betaalt gas per m3. Dat spreek je uit als 'kubieke meter'. Het zijn variabele leveringskosten. Verbruik je meer gas, dan betaal je ook meer.

2. Vaste leveringskosten

Als tweede betaal je vaste leveringskosten. Deze kosten verschillen per leverancier. Je betaalt een vast bedrag: het maakt niet uit hoeveel gas je gebruikt.

3. Netbeheerkosten

De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de gasleidingen naar je meterkast. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg en het onderhoud hiervan. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in deze kosten.

De netbeheerkosten staan op je energierekening. We dragen ze af aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

Tot slot betaal je energiebelasting en btw. De energiebelasting betaal je per m3 en de btw betaal je over alle onderdelen van de energierekening. De overheid bepaalt de hoogte hiervan. Deze kosten staan net als netbeheerkosten op je energierekening. We dragen ze af aan de overheid.

Gemiddelde gasverbruik per huishouden

Wat een gemiddeld huishouden aan gas verbruikt is afhankelijk van de grootte van het huishouden. Maar ook aan het type huis en hoe hoog je de thermostaat zet. Volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld 1.110 m3 per jaar.

Wil je weten hoeveel je gemiddeld verbruikt? Gebruik dan onze rekentool, die een schatting voor je maakt. Ben je al klant, kijk dan in Mijn Vattenfall. Hier zie je hoeveel je verbruikt, en vergelijk je je verbruik met soortgelijke huishoudens.

Vast, variabel of dynamisch contract

Wil je graag zekerheid van je gasprijs, kies dan voor een vast contract. Hiermee betaal je voor een bepaalde periode een vaststaand bedrag per m3. De schommelingen van de gasprijs hebben zo geen invloed op de prijs die je betaalt. De energiebelasting op gas en de btw kunnen wel wijzigen in de periode waarvoor de vaste gasprijs is afgesproken.

Bij een variabel contract veranderen je tarieven een aantal keer per jaar. De prijs die je voor gas betaalt, beweegt dan met de markt mee. De prijzen kunnen stijgen, maar ook dalen. Wanneer je kiest voor een dynamisch contract, dan veranderen de tarieven van je contract direct met de markt mee. De gasprijs wordt dagelijks aangepast.

Goed om te weten: uiteindelijk gaan we allemaal van het gas af. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kun je vanaf 2050 niet meer op aardgas koken of verwarmen.

Energieadvies: gas aanvragen

  • Vul je postcode in
  • Kies voor gas en eventueel stroom
  • Zie meteen wat je betaalt

Je prijs per m3 vind je in Mijn Vattenfall

De gasprijs die je betaalt is afhankelijk van het contract dat je afsluit. Wil je weten welke prijs per m3 je betaalt? Kijk dan in Mijn Vattenfall. Hier vind je alle tarieven die we met elkaar hebben afgesproken.

Tips om gasprijzen te vergelijken

Vergelijk gasprijzen om erachter te komen wat de beste optie is voor je persoonlijke situatie. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de service van de leverancier, hoe groen het gas is en eventuele extra’s. Prijzen vergelijken doe je zo:

  • Zoek de gegevens van je gasverbruik op. Kijk hiervoor op je afgelopen jaarafrekening of in Mijn Vattenfall.
  • Maak met deze gegevens een berekening van wat je verwacht kwijt te zijn, als je bij dit contract blijft.
  • Vergelijk dit bedrag en je wensen met andere leveranciers. Maar ook met je eigen leverancier: misschien vind je hier een contract dat beter bij je wensen aansluit.
  • Tip: de meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Dit product is bij elke aanbieder gelijk. Vul wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.

Overweeg je om over te stappen, onderzoek dan welke soort gas wordt aangeboden. Maar ook welk voordeel je precies krijgt. Zo maak je altijd de beste keuze.

Overstappen naar gas van Vattenfall

Het is eenvoudig om naar ons over te stappen. Bepaal eerst welke energie je af wilt sluiten. Alleen gas, of gas en stroom. Kies dan het contract dat het beste bij je past. En vul dan je gegevens in. Hierna regelen we alles voor je.

Het overstappen van energiecontract zelf kost geen geld. Maar het opzeggen van je huidige energiecontract misschien wel. Check daarom de einddatum van je huidige contract. Zo voorkom je dat je misschien een opzegvergoeding moet betalen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Veelgestelde vragen over de prijs van gas

Wat is de prijs gas per kuub/m3?

De prijs van gas varieert. Het is onder andere afhankelijk van het contract dat je hebt. Ben je klant bij ons, kijk dan in Mijn Vattenfall voor de gasprijs die je betaalt.

Nog geen klant? Vul in een paar stappen ons aanbod op maat in. Dan zie je meteen de prijs van gas per m3.

Waaruit bestaat de gasprijs?

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen:

  • de gasprijs per m3
  • vaste leveringskosten
  • netbeheerkosten
  • overheidsheffingen en btw
Wat is het verschil in prijs tussen groen gas en niet-groen gas?

Groen gas wordt duurzamer geproduceerd dan aardgas. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten: 

Hoe zit het met de prijs van gas vergeleken met elektriciteit?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijzen van zowel gas en stroom variëren. Daarbij betaal je gas per m3 en stroom in kWh.

Wel kun je het verschil in prijs zelf berekenen. Neem dan als uitgangspunt dat 1 m3 gas gemiddeld voor ongeveer 10 kWh stroom staat.

Meer over de prijs van stroom

Kun je beter kiezen voor een vaste prijs of variabele prijs gas?

Zowel een vaste prijs als een variabele prijs heeft voordelen en nadelen.

Met een vaste prijs voor je gas betaal je steeds hetzelfde leveringstarief per kuub. Voor de volledige looptijd van je vaste contract. Hiermee weet je waar je aan toe bent. Maar als energieprijzen zakken, daalt jouw leveringstarief niet mee. En je betaalt een opzegvergoeding als je voor de einddatum van je contract opzegt.

Alles over vaste contracten

Met een variabel contract kunnen wij de prijzen op elk moment aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Je betaalt minder bij dalingen van de leveringstarieven, maar meer bij stijgingen ervan. Wel kun je je contract maandelijks opzeggen.

Alles over variabele contracten

Wat was de regiotoeslag gas?

Vroeger betaalde je voor het vervoer van aardgas in Nederland regiotoeslag gas. Dit betaalde je aan ons als energieleverancier, en wij weer aan je netbeheerder. Hoe verder van Groningen verwijderd, hoe hoger de regiotoeslag was.

Deze regiotoeslag is in 2020 afgeschaft.

Is er in 2024 ook een prijsplafond?

Om je te beschermen tegen hoge energieprijzen werd voor het jaar 2023 het prijsplafond ingesteld. Hiermee kreeg je korting op je energierekening als je leverancier een prijs rekende boven de zogenaamde plafondprijs. Per 1 januari 2024 is dit gestopt en betaal je weer de tarieven van je contract.

Wat betekent de verhoging van de energiebelasting voor mijn gasrekening?

De verhoging van de energiebelasting wordt doorgerekend naar je energierekening. Deze zal dus hoger uitvallen. Het idee achter deze verhoging is dat je zo zuiniger met gas omgaat.  

Wat is (groen) gas en waar gebruiken we het voor?

Gas is een energiebron om te koken en verwarmen. Kook je op een gaskookplaat, dan verbruik je uiteraard gas. En een cv-ketel verbruikt gas voor je verwarming en warm water uit de kraan en douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.

We gebruiken in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De overheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden.

Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Bijvoorbeeld van ons product Puur Groen Gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Het is gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Je hoeft je cv-ketel of geiser niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken, maar dan met minder CO2-uitstoot.

Hoe kan ik mijn gasverbruik vergelijken per maand, aantal personen en type huis?

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.110 m3 per jaar, volgens het Nibud. Of je veel of weinig verbruikt, kun je op verschillende manieren vergelijken. Bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

  1. Je eigen gasverbruik vergelijken met andere maanden.
    Je ziet in een oogopslag of je meer of minder verbruikt hebt. Ook kan je vergelijken met dezelfde periode vorig jaar.
  2. Je gasverbruik vergelijken per type woning.
    We vergelijken je gasverbruik met verschillende typen huizen. Woon je in een flat, maar verbruik je bijvoorbeeld net zoveel als een gemiddelde hoekwoning? Dan adviseren we je onze bespaartips te lezen.
  3. Je gasverbruik vergelijken per persoon.
    Bekijk onze pagina over stroom- en gasverbruik om te zien hoeveel gas verschillende huishoudens gemiddeld gebruiken. Hier zie je het gasverbruik bij 1 persoon, 2 personen en 4 personen.
Hoelang gebruiken we nog gas is Nederland?

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzamere energie. Het doel is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen (bron:Rijksoverheid). In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn (bron: Rijksoverheid klimaatbeleid). Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt koken en verwarmen.

Hoe kan ik besparen op gas?

Je kunt op verschillende manieren besparen op gas:

  1. Kies voor elektrisch koken. Als je gaat verhuizen of je gaskookplaat aan vervanging toe is, kun je op inductie gaan koken.
  2. Verwarm je huis efficiënter. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat, radiatorfolie en radiatorventilatoren te plaatsen. Of over te gaan op een warmtepomp.
  3. Neem isolatiemaatregelen om de warmte van je huis vast te houden.
  4. Probeer korter te douchen. Je cv-ketel hoeft dan minder gas te verbranden voor het verwarmen van je douchewater. Bovendien bespaar je op water.

Energie besparen met handige tips

Meer informatie over gas