Grip op je verbruik met de Energie-app
Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten.
Een gasmeter houdt je gasverbruik bij. Een 'normale' gasmeter doet dat net iets anders dan een slimme meter. Ook je meterstanden doorgeven gaat anders. In dit artikel vertellen we daar meer over. En we beantwoorden veelgestelde vragen.
Soms verwisselen mensen de water en gasmeterstanden, omdat deze meters vaak bij elkaar hangen. En omdat de hoeveelheden allebei in kubieke meters (m3) genoteerd worden.
Een gasmeter is rechthoekig, groter dan een watermeter en heeft meestal een metalen 'kast'. Hoewel ze ook steeds vaker van kunststof worden gemaakt. Bij een gasmeter zitten de aansluitingen altijd bovenop. Bij een watermeter juist altijd aan de zijkant.
Bij je meterstand voor gas geef je alleen de cijfers links vóór de komma door. De getallen achter de komma (in de rode vakjes), hebben we niet van je nodig.
Een slimme gasmeter is meestal via een geel kabeltje verbonden met je slimme stroommeter. Die stuurt dan zowel je stroomverbruik als je gasverbruik aan je netbeheerder. Die geeft ze weer door aan ons. Je hoeft daar maar één keer toestemming voor te geven via Mijn Vattenfall. Daarna lezen wij je meterstanden direct af en hoef je ze nooit meer aan ons door te geven.
Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten.
Alle netbeheerders zijn druk bezig geweest om oude meters te vervangen door slimme meters. Dat zou in 2022 afgerond moeten zijn. Ben je nog niet aan de beurt geweest, dan kun je de planning terugvinden op de website van je netbeheerder. Wil je niet wachten, dan kun je ook eerder een slimme meter aanvragen. Daar moet je dan wel zelf voor betalen.
Sinds 1 januari 2018 kun je al geen nieuwe gasaansluiting meer aanvragen, want alle nieuwe huizen moeten namelijk aardgasvrij zijn. Dat is geregeld in de Wet Voortgang Energietransitie. Het doel van die wet is dat we in 2050 van het gas af zijn.
Nederland moet van het aardgas af in 2050. Je hoort er steeds meer over. En er zijn vragen. Wanneer gaan we van het gas af? En hoe? We helpen je graag op weg.
Een traditionele gasmeter is een rechthoekige, bruine metalen kast met een telwerk erin. Steeds vaker wordt de gasmeter van kunststof gemaakt. Verbruik je gas op het moment dat je naar de teller kijkt? Dan kun je de teller met cijfertjes langzaam zien draaien. Heb je een moderne gasmeter, dan is die gekoppeld aan je slimme stroommeter. Dat is een wit of grijs kastje met cijfers in een digitale display. Op onze pagina over het aflezen van meterstanden zie je plaatjes van verschillende meters.
In 2019 kostte het laten verwijderen van de gasmeter nog ongeveer € 750. Sinds maart 2021 is het verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten tijdelijk gratis gemaakt. 'Gesocialiseerd' heet dat ook wel. De overheid heeft dat besloten om de energietransitie te stimuleren. Netbeheerders verrekenen de kosten nu in de tarieven voor de huishoudens die nog wel zijn aangesloten op het gasnet. Lees meer in dit artikel van Netbeheer Nederland.
Ben je eigenaar van je woning, dan kun je de gasmeter laten verwijderen door je netbeheerder. Je vraagt dit gratis aan via mijnaansluiting.nl. Het verwijderen is geen simpel klusje. De netbeheerder verwijdert niet alleen binnenshuis de aansluitingen en gasleidingen. Ook de leiding van de hoofdleiding naar je huis moet soms uit de grond. Dat is het veiligste en beste voor het milieu. Of ze sluiten de hoofdleiding, met een speciale dop en een zegel.
In de meeste huizen zit de gasmeter in de meterkast, vlakbij de grond. De meter van je stroomverbruik zit meestal op ooghoogte in de meterkast. Woon je in een ouder huis? Dan kan je gasmeter ook in de kelder of onder de trap zitten.
Gasmeters blijven volgens netbeheerders minimaal 20 jaar veilig en goed werken.
In 2017 besteedde het tv-programma Kassa uitgebreid aandacht aan slimme gasmeters met een te korte schroefdraad. Een partij meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie), geplaatst in de periode juni-augustus 2016, bleek niet goed. Ook in 2017 zou een partij slimme gasmeters met te korte schroefdraad geplaatst zijn. De meesten van dit type gasmeters zijn inmiddels vervangen door de netbeheerders. Volgens een onderzoek van Staatstoezicht op de Mijnen in 2018 is de slimme gasmeter in Nederland veilig.
Als je verbouwt kan het zijn dat de gasmeter in de weg zit. Dan is het goed om te weten dat je die meter niet zelf mag verplaatsen. Dat doet de netbeheerder voor je. Maar het is niet goedkoop. Op de website van de netbeheerder vind je de tarieven.