1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Energielabel zoeken

Je energielabel zoeken is heel eenvoudig

Je kunt van je eigen of toekomstige huis het energielabel zoeken via energielabel.nl. Dat is heel eenvoudig met onderstaande 5 stappen. 

Je energielabel zoeken gaat gemakkelijk online

Wil je een energielabel zoeken op adres maar weet je de postcode niet? Op de site van PostNL vind je snel de postcode die je nodig hebt. Je kunt met deze postcode het energielabel van het huis of appartement in 5 simpele stappen opzoeken.

  1. Ga naar de website energielabel.nl

  2. Kies bij type huis voor koopwoning

  3. Vul de postcode in, het huisnummer en eventuele toevoeging (zoals a)

  4. Klik op de groene Check-button

  5. Bekijk het resultaat dat onder de invulvelden verschijnt

Er zijn twee verschillende uitslagen mogelijk

  1. Er is wel een definitief energielabel
    Je ziet het energielabel voor je opgegeven postcode. Bijvoorbeeld energielabel C. En ook tot wanneer het label geldig is.

    Energielabel zoeken

  2. Je krijgt geen energielabel te zien
    In dat geval was er ooit alleen een voorlopig energielabel op dit adres. Je ziet de mededeling: "Jouw huis heeft nog geen energielabel. Ga je je huis verkopen of verhuren? Vraag dan voor die tijd een energielabel aan." We adviseren om dat ruim van te voren te doen. Houd rekening met minimaal 3 weken en check de exacte doorlooptijd vooraf bij je expert.

Het energielabel zoeken van een huurwoning werkt hetzelfde

Ook bij de verhuur van een huis is de overhandiging van een energielabel verplicht. De eigenaar moet daarvoor zorgen. Het energielabel speelt een rol bij het bepalen van de maximale huur. Het huis krijgt meer huurpunten naarmate het energielabel ‘groener’ is. De verhuurder kan dus meer vragen voor een energiezuinig huis of appartement.

Je zoekt het energielabel van een nieuw huurhuis gewoon online doen door jouw adres in te vullen op energielabel.nl. Volg daarvoor dezelfde stappen als hierboven, maar kies bij stap 2 voor huurwoning.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Je kunt ook het energielabel zoeken van een gebouw

Het energielabel opzoeken van een gebouw? Dat doe je op EP-Online van de Rijksoverheid. Ook deze gebouwen moeten namelijk een energielabel hebben:

  • Kantoren (per 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel C bij meer dan 100 m2)
  • Scholen of universiteiten
  • Bibliotheken
  • Restaurants
  • Sporthallen
  • Supermarkten
  • Gezondheidsgebouwen
  • Overheidsgebouwen

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom, opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in Nederland, zoals wind en zon. Bekijk hier het stroometiket om te zien welke bronnen gebruikt worden voor onze stroom.

Zoek mijn energielabel

Het energielabel opzoeken van je huis doe je op een website van de Rijksoverheid. Volg hiervoor het eenvoudige stappenplan bovenaan deze pagina. Heeft je huis een beter energielabel dan je buren verderop in de straat? Of hebben ze wel zonnepanelen en daardoor een beter label? Doe inspiratie op via dezelfde website. Ververs dan eerst de pagina om de zoekvelden leeg te maken. En vul daarna de postcode met huisnummer van de buren in. Bekijk dan wat je van elkaar kunt leren. 

Hier zoek je een energielabeldeskundige

Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een erkend energieadviseur aan huis te laten komen. Je kiest daarvoor iemand uit een lijst van erkende deskundigen op het gebied van energielabels. Die vind je op de website zoekeenenergieadviseur.nl. Op woninglabel.nl zie je gelijk ook de kosten die ze in rekening brengen voor het regelen van je energielabel. Het is prettig om dat vooraf te weten.

Ons plan

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Lees meer over ons plan

De energiedeskundige kijkt onder andere naar deze 10 kenmerken

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Denk aan goede isolatie en een energiezuinige manier van verwarmen. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen kan zorgen voor energiebesparing (bron: Milieu Centraal). 

Veelgestelde vragen over energielabels

Hoe bepaal ik mijn energielabel?

Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vindt je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Deel deze pagina

Lees meer over gas, water en licht