1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Energielabel wasmachine

Energielabel wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine koopt, zit er op de voorkant een sticker: het energielabel. Daarop zie je hoe energiezuinig de wasmachine is. In webwinkels staat er vaak alleen de letter bij van de energieklasse. We leggen graag uit wat er allemaal op het energielabel staat. 

Hoe werkt het energielabel van je wasmachine

Dit is een voorbeeld van een energielabel van een wasmachine. Er staan tekst, cijfers en plaatjes op. 

energielabel wasmachine EU

Hier vind je de betekenis van het energielabel

 

Waarom staat er een QR-code op het energielabel?

Op het energielabel van je wasmachine staat rechtsboven een QR-code. Als je die scant kom je op een website met meer technische informatie over het apparaat.

Zo'n QR-code staat op alle nieuwe energielabels, dus ook op het energielabel van de koelkast en de vaatwasser. 

Welke energieklasse heeft de wasmachine?

energieklasse energielabel wasmachine

De grote gekleurde pijlen geven aan in welke energieklasse je wasmachine valt. Simpel gezegd: hoe zuinig hij is. De donkergroene pijl met de A staat voor de zuinigste apparaten. De rode pijl met de G voor de minst zuinige.

Viel je wasmachine op het oude label nog in energieklasse A+++ en scoort hij nu een C? Niet getreurd, hij wast nog net zo zuinig. Maar door de strengere eisen scoort hij nu lager.

Hoeveel kWh verbruikt de wasmachine?

kWh energielabel wasmachine

Hoeveel stroom de machine gebruikt staat in kWh op het label.

Dit is het verbruik per 100 wasbeurten op het eco wasprogramma. Die is heel zuinig omdat de temperatuur niet boven de 40 graden komt. Omdat de machine er zo lang over doet wordt de was toch goed schoon.

Hoeveel kilo past er in de trommel?

Icoon van het energielabel voor het vulgewicht van de wasmachine

Bij het plaatje van de volle wasmand staat het vulgewicht. Dat is hoeveel kilo was er in de trommel past.

Stem het vulgewicht van je wasmachine af op het aantal personen in je huishouden. Dit adviseren we:

  • 1 of 2 personen -7 kilo
  • 3 of 4 personen - 8 kilo
  • 5 personen of meer - 9 kilo
Hoe lang duurt een wasprogramma?

programmaduur energielabel wasmachine

De klok op het label laat zien hoe lang de wasmachine doet over een wasje. Dit meten ze met een volle trommel op het eco 40-60 programma, een van de energiezuinigere programma’s. (Bron: Milieu Centraal)

Hoeveel water verbruikt de wasmachine?

waterverbruik energielabel wasmachine

Bij het kraantje zie je hoeveel liter water de wasmachine per wasbeurt verbruikt. Ze rekenen met een een volle trommel op het eco wasprogramma.

Hoeveel water een wasmachine precies verbruikt per was verschilt nogal. Het hangt af van het wasprogramma en het gewicht van de was. Slimme wasmachines passen het programma aan op de was in de trommel.

Hoe droog komt de was uit de machine?

centrifugeresultaat energielabel wasmachine

Linksonder op het energielabel zie je een uitgewrongen t-shirt: het centrifugeresultaat. Als je was goed centrifugeert hoeft het minder lang te drogen. Bij klasse A komt je was het droogst uit de trommel.

Je kunt aan het toerental zien hoeveel omwentelingen je machine per minuut maakt, het gaat van 400 tot 1800 toeren. 

Hoeveel geluid maakt de machine?

geluidsniveau energielabel wasmachine

Bij het tekentje van een megafoon zie je hoeveel geluid de machine maakt tijdens het centrifugeren. Geluid meet je in decibel (dB). Hoe minder dB, hoe minder lawaai. Bij een wasmachine telt:

  • 71 dB is extra stil
  • 72 of 73 dB is stil 
  • 74 tot 77 dB is normaal 
  • 78 dB is luid

Het energielabel is vernieuwd

Sinds 2021 is er een nieuw energielabel voor wasmachines. De energieklassen gaan van A tot en met G, zonder plusjes achter de letter.

De Europese Unie heeft dit nieuwe label gemaakt omdat apparaten steeds minder energie verbruiken. Bijna alle wasmachines hebben nu energieklasse A+++, of zijn nog zuiniger. Een wasmachine A+++ is op het nieuwe label klasse C. Dus is er ruimte voor nieuwe, nog zuinigere, apparaten. 

Het nieuwe label vind je terug op witgoed. Zoals koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en wasdroogcombinaties. Er zit ook een nieuw energielabel op andere elektrische apparaten zoals lampen, televisies en andere beeldschermen. Ovens, airco's en wasdrogers zijn waarschijnlijk pas in 2025 aan de beurt. Daar zit nog een oud label op. 

5 tips om energiezuinig te wassen

Welk energielabel je wasmachine ook heeft, je kunt 'm altijd helpen om nóg zuiniger te wassen. 

  1. Was alleen volle trommels. Je spaart makkelijk een aantal wasbeurten per week uit als de machine goed vol zit.

  2. Was zo koud mogelijk. Op 60 graden wassen kost ruim 3 keer zoveel als een was op 30 graden. De meeste wasmiddelen werken ook prima op 30 graden. (Bron: Milieu Centraal)

  3. Zet 'm voor de normale was op het eco-programma. Het programma duurt langer maar verbruikt minder energie omdat de temperatuur laag blijft. 

  4. Gebruik niet teveel wasmiddel. De machine heeft dan extra water nodig om te spoelen. Op de verpakking zie je de aanbevolen hoeveelheid. 

  5. Centrifugeer de was iets langer. De extra stroom die je gebruikt weegt niet op tegen wat de droger anders extra verbruikt.

Meer over energielabels