Wat is het energielabel van je nieuwbouwwoning?
Het energielabel van je nieuwbouwwoning is een bewijs van hoe energiezuinig je huis is. Het is sinds 2015 verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel aan te leveren. Ook bij nieuwbouwwoningen. Het voordeel is dat nieuwbouwwoningen voldoen aan strenge energieprestatie eisen. En daardoor altijd een groen energielabel krijgen.
Het energielabel is verplicht bij alle nieuwbouwwoningen
Voor alle nieuwbouwwoningen is net als bij alle andere huizen een energielabel verplicht. Zowel kopers als huurders kunnen zien hoe energiezuinig je nieuwbouwhuis is. In het energielabel staat ook welke energiebesparende maatregelen al genomen zijn. En hoe zuiniger het huis, hoe meer voordeel je hebt. Van extra prettig comfort in huis tot een lagere energierekening. Bovendien verkoop je volgens de NVM een energielabel A huis sneller dan een energielabel E huis. En voor meer geld. Dat maakt investeren in energiebesparende maatregelen extra interessant.
Alleen voor deze gebouwen is een energielabel niet verplicht
Zo vraag je een energielabel voor je nieuwbouwwoning aan
- Heb je een nieuwbouwhuis gekocht en ben je de eerste bewoner?
Dan krijg je een definitief energielabel bij oplevering van de nieuwbouw. Van de verkopende partij. Bij het ene bouwproces is dat de ontwikkelaar, een andere keer de bouwer van het huis. In ieder geval hoef je dan zelf niets aan te vragen. - Is je nieuwbouwhuis al een aantal jaren oud en wil je het weer verkopen?
Check de einddatum van je energielabel. Een energielabel is 10 jaar geldig. Daarna moet je zelf een nieuw energielabel aanvragen. - Heb je nog meer energiebesparende maatregelen getroffen?
Misschien kan je nieuwbouwwoning dan een nog beter energielabel krijgen, zoals A++. Ook dan moet je zelf een nieuw energielabel aanvragen.
Bekijk ons stappenplan voor het aanvragen van een energielabel
Wat is het verschil tussen energielabel A en A+++?
Het verschil in energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie die je huis gebruikt. Bij die berekening speelt ook je woonoppervlak een rol. Een 'gewoon' energielabel A is al behoorlijk zuinig. Een huis met A+++ verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A. En energielabel A++++ is volledig duurzaam. Hieronder lees je de maximale hoeveelheid kWh/m² fossiele energie per jaar per type energielabel A (bron: energielabel.nl).
Energielabel | kWh/m² |
---|---|
A | 160 |
A + | 105 |
A ++ | 75 |
A +++ | 50 |
A ++++ | 0 |
Er is sinds 2021 een nieuwe rekenmethode voor energielabels
Elk huis op de Nederlandse markt heeft een voorlopig- of definitief energielabel. Om de energieprestatie van huurwoningen te bepalen zijn er drie verschillende soorten rekenmethodes geregistreerd. Eerst was er het oude energielabel, toen de energie-index en nu het nieuwe energielabel. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus ook oude energielabels kunnen nog voorkomen in het register van energielabels in Nederland.
- Het oude energielabel. Dit werd tot 1 januari 2015 geregistreerd. Men keek daarbij naar 10 woningkenmerken.
- De energie-index. Deze werd tot en met 31 december 2020 geregistreerd. Een EPA-label aan de hand van 150 woningkenmerken.
- Het nieuwe energielabel. Dit wordt sinds 1 januari 2021 geregistreerd. Na berekening van hoeveel fossiele energie je huis per m2 per jaar verbruikt.
Veelgestelde vragen over energielabels
Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.
Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.
Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.
Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.
Je vindt je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.
Mensen vragen ook
Je nieuwbouwwoning krijgt in 2022 een energielabel A+++ of A++++ als het voldoet aan de nieuwe NTA 8800 BENG norm. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.