Energielabel F betekent hogere energiekosten

Energielabel F is het op een na minst energiezuinige label voor huizen. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor ‘hoog energieverbruik'. In deze energie klasse F zijn nog weinig energiebesparende maatregelen genomen. Met enkele energiebesparende maatregelen bespaar je op je energierekening. En verbeter je je leefomgeving.

Wat betekent energielabel F?

Energielabel F is het op een-na laagste energielabel dat je voor je huis krijgt. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor ‘hoog energieverbruik'. Nederland doet er van alles aan om huizen energiezuiniger te maken. Ontwikkelaars bouwen nieuwbouwhuizen steeds vaker direct volgens energielabel A normen. Hierdoor hebben steeds minder huizen een energielabel F. In 2020 had al meer dan 74% van de huizen in Nederland energielabel C of hoger (bron: CLO).

Je verbruikt veel meer energie per vierkante meter

Je huis krijgt energielabel F bij een energieverbruik tussen de 335,01 en 380 kWh per m2 per jaar. Dat kost misschien wel 1,5 tot 2 keer meer aan energie dan bij energielabel C. Met een waarde tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis namelijk energielabel C.

Een energielabel F-huis verbruikt veel energie

In een energielabel F-huis wordt veel energie verbruikt. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het gemis aan behoorlijk wat energiebesparende maatregelen. Je kunt het hoge energieverbruik van je woning tegengaan door energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dat kunnen grote en kleine aanpassingen in en om je huis zijn. Deze aanpassingen kunnen je energierekening omlaag brengen, en mogelijk ook het comfort in je woning verbeteren. Zo zorg je met isolatiemaatregelen dat de temperatuur veel langer comfortabel blijft.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Hoe kun je je energielabel F woning verbeteren?

Een energiezuiniger huis scheelt geld. Grote maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, kunnen je energieverbruik naar beneden brengen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? In het artikel 'energielabel aanvragen' vind je de 10 kenmerken waarop een huis wordt beoordeeld om een energielabel te ontvangen. Denk aan maatregelen als het isoleren van de spouwmuur of het aanbrengen van dubbelglas. Neem de punten door en check welke punten je kan afstrepen. En welke maatregelen je nog moet nemen.

Energielabel F

Check online welke bespaartips bij jouw huis passen

Voor een advies op maat vul je de test in op verbeterjehuis.nl. Dan zie welke energiebesparende maatregelen je in huis toe kunt passen. Je ziet per maatregel hoeveel geld je hieraan kwijt bent. En hoe lang het duurt om deze investering terug te verdienen. Maar ook welk effect de maatregel heeft op de energiezuinigheid van je huis. 

Veelgestelde vragen over energielabels

Hoe bepaal ik mijn energielabel?

Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vindt je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Ons plan

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Lees meer over ons plan

Lees meer over gas, water en licht