Energielabel C: dit moet je weten

Met energielabel C heeft je huis een redelijk laag energieverbruik door diverse energiebesparende maatregelen. Je huis is dan maar net iets minder energiezuinig dan huizen die energielabel B hebben gekregen. Benieuwd welke maatregelen je nog meer kunt nemen om te besparen op je energiekosten? Je leest het in dit artikel.

Wat is de betekenis van energielabel C?

Energielabel C is lichtgroen en heeft een redelijk laag energieverbruik. Het is het derde label van de zeven labels die de overheid uitgeeft. Het groenste label A krijg je als je huis erg energiezuinig is. Als het recent volgens de laatste energiezuinige inzichten gebouwd is, bijvoorbeeld. Of wanneer jullie zelf of de vorige bewoner/eigenaar veel energiebesparende maatregelen hebben genomen. Het meest rode label is energielabel G. Dit krijg je als je huis erg energie-onzuinig is.

Aan deze eisen moet je huis voldoen voor energielabel C

Welk label je huis krijgt, hangt af van een aantal zaken. Belangrijk is de hoeveelheid fossiele energie (zoals aardgas of grijze stroom) er verbruikt wordt. Als het tocht in huis, stook je tenslotte meer dan als alles goed geïsoleerd is. Ook de grootte van je huis telt mee, of je veel of weinig buitenmuren hebt, het gemiddeld aantal bewoners, of de bewoners zich energiezuinig gedragen of niet, en het gemiddelde Nederlandse klimaat.

Het aardgasverbruik van je energielabel C huis wordt omgerekend van m3 naar dezelfde eenheid als stroom. Zo komt uit de berekening een totaal energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Bij een energieverbruik tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis energielabel C.

Voorbeeld Energielabel C

De afbeelding hierboven is alleen een voorbeeld van de eerste bladzijde. Download vooral het complete voorbeelddocument bij een energielabel A van de RVO. Dat geeft je een goed beeld van welke informatie en aanbevelingen je kunt verwachten.

Zo vind je verbeteringen voor je huis met energielabel C

Wat je het beste kunt doen om in aanmerking te komen voor een hoger label, verschilt per woonsituatie. In het ene huis is de vloer bijvoorbeeld al geïsoleerd. Terwijl dit in een ander huis nog niet zo is. Op verbeterjehuis.nl vind je een handige lijst. Klik er doorheen en je krijgt de suggesties die bij jouw huis en jouw situatie passen. Of laat je inspireren door de bespaarmogelijkheden die onze deskundigen adviseren.

Zo ga je van energielabel C naar B

Het verschil tussen energielabel B en C is kleiner dan je misschien zou denken. Een energielabel B krijg je als je huis een laag energieverbruik heeft. Om exact te zijn tussen de 160,01 en 190 kWh/m2 per jaar. Wil je van je energielabel C-huis een energielabel B maken? Denk dan aan een grote groene stap zoals:

  • Extra isolatie van je spouwmuur
  • Extra isolatie van je vloer of dak
  • HR++ glas op je slaapkamer en/of in de woonruimtes
  • Een warmtepomp voor de verwarming
  • Een zonneboiler voor het opwarmen van tapwater

Je energielabel aanvragen duurt nu langer

De stappen en eisen voor het aanvragen van een definitief energielabel zijn kort geleden aangepast. Heb je verschillende energiebesparende maatregelen getroffen in huis? En denk je in aanmerking te komen voor een nieuw energielabel? Dan kun je een afspraak maken met een energiedeskundige. Die komt dan bij je thuis en maakt een uitgebreide analyse van je huis. Dit bezoek en onderzoek zijn niet gratis. De kosten verschillen per deskundige en staan ook in het register. Het rapport en het definitieve label krijg je per e-mail toegestuurd. Op onze energielabel aanvragen pagina lees je precies alle stappen.

Ons plan

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Lees meer over ons plan

Er is geen verschil tussen huurwoning en eigen woning

Ga je een huis kopen of huren? Bij elk huis waar je in gaat wonen, moet je om het definitieve energielabel vragen. Zowel verhuurders als verkopers van een huis zijn verplicht je het definitieve energielabel te overhandigen. Heb je zelf een huis en wil je dat verkopen? Vraag dan zo snel mogelijk het energielabel aan. Door de nieuwe regels kan de aanvraag wel even duren.

Energielabel C is steeds meer de standaard

Alle kantoorpanden van 100 m2 of groter moeten minimaal energielabel C hebben. Deze eis van de overheid is per 1 januari 2023 ingegaan. Van alle ‘gewone’ woningen in Nederland is al ruim 74 procent in het bezit van energielabel C of hoger. Behoor jij ook al tot deze groep?

Lees meer over gas, water en licht