Energielabel aanvragen
Als je je woning verkoopt of gaat verhuren heb je een definitief energielabel nodig. Een definitief energielabel aanvragen is sinds 1 januari 2021 'strenger'. Je kan het niet meer zelf online aanvragen. Alleen een erkende energieadviseur kan het tegen betaling voor je regelen. Lees in dit artikel hoe dat zit.
Aanvragen energielabel duurt langer dan voorheen
Voorheen kon je je energielabel in de meeste gevallen zelf online regelen. Nu is het verplicht om een energieadviseur aan huis te laten komen. Dat betekent dat aanvragen langer duurt dan voorheen. Houd voor de zekerheid rekening met zo'n 3 weken. Vraag daarom zo snel mogelijk een energielabel aan. En informeer vooraf bij de expert naar de verwachte doorlooptijd.
Zo gaat het aanvragen van een energielabel
-
Kies een deskundige
Uit een lijst van erkende deskundigen op zoekeenenergieadviseur.nl kies je zelf iemand die bij je thuis het energielabel komt bepalen. Wil je gelijk de prijzen kunnen vergelijken, kijk dan op woninglabel.nl. -
Ontvang de energieadviseur
Je krijgt de energieadviseur op bezoek. Hij of zij bekijkt alle kenmerken van je huis. Dat bezoek duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uur. Dat hangt af van hoe makkelijk of moeilijk alle kenmerken van je huis te vinden zijn. -
Je energielabel komt online
De energieadviseur bepaalt wat het energielabel van je huis is. En zet het energielabel in de EP-online database. -
Check je mailbox
De energieadviseur stuurt je een digitaal document met je energielabel (in pdf formaat). -
Houd de geldigheidsdatum in de gaten
Je kunt altijd je geregistreerde energielabel online zoeken. Het label is 10 jaar geldig. In de database staat precies tot welke datum hij geldig is.
Energielabel woning aanvragen zonder DigiD
Wil je een definitief energielabel voor je woning aanvragen zonder DigiD? Vraag schriftelijk een definitief label aan bij de helpdesk van energielabel.nl.
Voorlopig energielabel telt niet meer
In 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel was een schatting. Gemaakt met gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen. Aspecten die een rol speelden bij deze schatting, waren bijvoorbeeld je type huis, de grootte en het bouwjaar. Inmiddels gelden deze voorlopige energielabels niet meer. De nieuwe rekenmethodes zijn veel uitgebreider en strenger. Alleen een erkende energieadviseur kan het voor je uitrekenen en aanvragen. Tegen betaling.
De energiedeskundige kijkt onder andere naar deze 10 kenmerken
- Bouwjaar van de woning
- Type woning (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
- Soort glas
- Isolatie van de buitenmuren
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming
- Soort warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Denk aan goede isolatie en een energiezuinige manier van verwarmen. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen kan zorgen voor energiebesparing (bron: Milieu Centraal).
Deze energielabels zijn er
Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?
Een energielabel zelf kost geen geld. Je betaalt voor de erkende deskundige die je aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn. Tijdens het aanvragen van een energielabel voor je huis kan je een deskundige kiezen. De prijzen van de deskundigen veranderen door marktwerking en variëren per adviseur. Je kunt dus zelf iemand kiezen bij wie het energielabel aanvragen het goedkoopst is.
Hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw?
Ook van gebouwen kan je het energielabel online opzoeken. Het kan dan gaan om een kantoor, school of universiteit, bibliotheek, restaurant, sporthal of supermarkt. Als je je afvraagt: hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw? Dan kan je terecht op de website www.ep-online.nl van de Rijksoverheid. Daar vind je meer informatie over het 'aanvragen energielabel gebouwen'.
Veelgestelde vragen over energielabels
Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.
Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.
Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.
Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.
Je vindt je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.