Ons plan
We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.
Ga je je huis verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Een energielabel vertelt hoe energiezuinig je huis is. Het definitief maken van dit label regelt een deskundige voor je.
Een definitief energielabel is bedoeld voor kopers en nieuwe huurders. Het laat zien hoe energiezuinig het huis is. Energielabel A is voor een zeer energiezuinig huis. Energielabel G voor een huis dat veel energie gebruikt. Een definitief energielabel is verplicht bij elke woningoverdracht. Zo stimuleert de overheid dat huiseigenaren hun huis energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld door de installatie van een energiezuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen.
Elke huiseigenaar heeft rond 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Maar inmiddels is die rekenmethode niet meer actueel. Daarom kun je je voorlopige energielabel niet meer online terugvinden. Als je je huis gaat verhuren of verkopen dan moet je een definitief energielabel voor je huis aanvragen. Check vooraf met je energieadviseur wat de prijs en doorlooptijd op dit moment is.
Bij het aanvragen van een definitief energielabel kijkt een deskundige naar hoe energiezuinig je huis werkelijk is. Hij of zij komt langs, controleert je huis en maakt zo jouw aanvraag in orde. Goed om te weten: de deskundige kan je zelf uitkiezen tijdens je aanvraag. De kosten verschillen per expert en zijn voor je eigen rekening.
Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een energiezuinige manier van verwarmen en het laten plaatsen van zonnepanelen maken je huis energiezuiniger.
Kies een deskundige via zoekeenenergieadviseur.nl
De energieadviseur komt langs en controleert je huis (gedurende 1,5 tot 2 uur)
Je energielabel komt in de EP-online database en is terug te vinden via energielabel.nl
Check je mailbox voor je definitieve energielabel in pdf-formaat
Houd de geldigheidsdatum in de gaten: je label is 10 jaar geldig
We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.
Je kunt je energielabel niet zelf bepalen of berekenen. In het verleden kon je dat wel door online vragen in te vullen en documenten te uploaden. Nu heb je daarvoor verplicht een erkende energieadviseur nodig. Op onze pagina over energielabel aanvragen lees je daar meer over.
Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.
Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.
Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.
Je vindt je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.