1. Thuis
  2. Energie
  3. Krijg grip op je energieverbruik

Krijg grip op je energieverbruik

Hoe groot je huis of je gezin ook is, je hebt altijd invloed op je energieverbruik. Door slim je apparaten te kiezen bijvoorbeeld. Bij ons vind je compleet inzicht in je energieverbruik. En krijg je hulp bij het besparen van energie.

Energie besparen in huis door meer inzicht

Het is nuttig  om inzicht te hebben in je energieverbruik. Voor sommige mensen wordt het verlagen van hun energieverbruik zelfs bijna een sport. Heb je een slimme meter en ons toestemming gegeven om je meterstanden dagelijks uit te lezen? Dan vind je in Mijn Verbruik informatie over je energieverbruik: per maand, per dag, of zelfs per uur.  

Ook onze Energie-app geeft je inzicht in je verbruik. Hiermee check je eenvoudig op je telefoon welk effect je besparende maatregelen hebben. Was je energieverbruik lager dan vorig jaar? Dat motiveert om door te gaan met besparen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Dit is de eenheid van je energieverbruik

Onder energie verstaan we stroom én gas. Je energieverbruik van gas berekenen we in kubieke meter gas. En geven we ook wel aan met m3. Je energieverbruik van stroom berekenen we in kilowattuur stroom. Dat schrijven we ook wel als kWh. Je vind je eigen energieverbruik overzicht van de afgelopen twaalf maanden op je jaarrekening. In Mijn Verbruik en de Energie-app zie je ook je energieverbruik en -kosten per week en per maand.

De grootste energieverbruikers in huis staan vaak of altijd aan

Je energierekening bestaat voor een behoorlijk deel uit het stroomverbruik van grote energieverbruikers in huis. Dit zijn je koelkast, wasdroger, wasmachine, vriezer en televisie.

De grootste energieslurpers in huis zijn vaak oude apparaten of apparaten die veel of altijd aan staan. Denk aan een oude koel-vriescombinatie of de vriezer in de schuur. Nieuwe apparaten zijn veel zuiniger in het verbruik. Je investering in een nieuwe koelkast met energielabel A verdien je zo terug. Je kunt ook besparen op je energie door het sluipverbruik van grote apparaten aan te pakken.

Andere grote energieverbruikers zijn airco's en warmtepompen. Het voordeel van een warmtepomp is dat je geen of minder gas meer nodig hebt voor het verwarmen van je huis. En de extra stroom die je ervoor nodig hebt, is altijd nog goedkoper dan het gas voor je cv-ketel.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Het totale energieverbruik in Nederland is gedaald

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens in Nederland daalde de afgelopen tien jaar volgens Milieu Centraal met ruim 20%. Dat komt bijvoorbeeld omdat cv-ketels zuiniger zijn geworden. En omdat steeds meer huizen goed geïsoleerd zijn.

Het gemiddelde stroomverbruik is zo'n 15% gedaald. Apparaten worden steeds zuiniger, maar we hebben ook steeds meer apparaten. De daling van het stroomverbruik heeft vooral te maken met de opkomst van zonnepanelen. 

Het gemiddelde energieverbruik van een gezin

Volgens het Nibud is het gemiddeld stroomverbruik per huishouden zo'n 2.800 kWh per jaar. En het gemiddeld gasverbruik zo'n 1.200 m3 per jaar. Het gemiddeld stroomverbruik zo'n 2.800 kWh stroom per jaar. Hoeveel je voor je energierekening betaalt, hangt af van je verbruik en je energiecontract. Door prijsschommelingen kunnen er grote verschillen zijn.

Vergelijk je eigen verbruik met andere huishoudens

Tussen huishoudens zijn er grote verschillen in energieverbruik. We adviseren je om je verbruik vooral naast dat van vergelijkbare huishoudens te leggen. Verbruik je meer of minder? 

  • Voor gas kijk je naar vergelijkbare huizen
    Hoeveel gas je verbruikt, hangt namelijk vooral af van jouw type huis. Vergelijk jouw cijfers met het gemiddelde gasverbruik bij andere tussenwoningen, flats of vrijstaande huizen.
  • Voor stroom kijk je naar hetzelfde aantal personen in huis
    Je kunt je eigen verbruik vergelijken met het gemiddelde stroomverbruik voor andere eenpersoons-, tweepersoons-, driepersoons- of vierpersoonshuishoudens.

Ons plan

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Bekijk wat onze klimaatambitie is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Lees meer over ons plan

Energieverbruik berekenen

Zelf je energieverbruik berekenen is ook een goede manier om meer inzicht te krijgen. Hiervoor ga je na wat het vermogen is van je elektronische apparaten en lampen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een energiemeter gebruiken. Het jaarverbruik in kilowattuur bereken je zo:

Vermogen apparaat (Watt) x het aantal gebruiksuren per jaar/ 1000 = jaarlijkse energieverbruik van het apparaat in kWh.

Veelgestelde vragen over energieverbruik

Wat zijn de grootste energieverbruikers?

Onder huishoudelijke apparaten zijn de koelkast en vriezer de grootste energieslurpers. Bespaar energie door je oude koelkast en vriezer te vervangen door zuinige nieuwe apparaten.

Hoeveel gas en stroom verbruikt 1 persoon?

Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden in 2023 gemiddeld 1.169 m3 gas en 2.479 kWh stroom per jaar. Milieu Centraal heeft ook berekeningen voor 1 persoon in verschillende type huizen. Zoals in een klein appartement:

Type woning met 1 persoon Gemiddeld gasverbruik per jaar (2022) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2022)
Nieuw klein appartement 570 m3 1.560 kWh
Oud klein appartement 730 m3 1.510 kWh
Wat is het gemiddeld energieverbruik per gezin?

Hoe meer mensen in huis wonen, hoe meer stroom je in totaal verbruikt. Het gemiddelde stroomverbruik voor alle huishoudens is volgens het Nibud 2.800 kWh per jaar (2023).

Hoeveel gas je verbruikt, hangt vooral af van je huis. Hoeveel mensen erin wonen maakt voor gas minder uit.
Het gemiddelde gasverbruik voor alle huishoudens is volgens het Nibud 1200 m3 per jaar (2023).

Hoeveel energie verbruik ik?

Op je jaarrekening kun je zien hoeveel energie je in een jaar verbruikt. Heb je een slimme meter die we elke dag mogen uitlezen? Dan zie je je verbruik per dag, week, maand en jaar in Mijn Verbruik en de Energie-app.

Hoeveel energie verbruikt Nederland?

Het verbruik van stroom is de laatste jaren vrij stabiel rond 120 miljard kWh. Het stroomverbruik in Nederland was het hoogst in 2008 (124 miljard kWh). In 2020 daalde het stroomverbruik in Nederland met 3%.

Hoeveel GJ verbruikt een huishouden?

Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde verbruik van stadswarmte voor een huishouden gemiddeld zo ́n 35 GJ (gigajoules) per jaar. Huishoudens die ook warm tapwater afnemen, verbruiken gemiddeld zo ́n 6,6 GJ per jaar meer.

Meer over energieverbruik