Check het gemiddelde energieverbruik van je apparaten
Je energieverbruik kan behoorlijk oplopen door energieslurpers. Oftewel apparaten die veel energie gebruiken. Het is daarom handig een energiemeter aan te schaffen. Hiermee kun je het energieverbruik van je apparaten stuk voor stuk berekenen. De energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt weten. Je leest er meer over op onze pagina over energieverbruik berekenen.
Zo kun je besparen op je koelkast
Het gemiddeld energieverbruik van je koelkast hangt af van het energielabel. Een goedkope koelkast verbruikt meestal meer stroom dan een dure. Volgens Milieu Centraal verbruikt een koelkast met energielabel E zelfs twee keer zoveel energie als een koelkast met energielabel B. Omdat een koelkast vaak langer dan 15 jaar meegaat, verdien je de hogere aanschafprijs bijna altijd terug. We delen graag nog meer slimme koelkasttips met je.
Dit kan het verbruik zijn van een warmtepomp
Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall: 'Stel, je gaat uit van een jaarlijks verbruik van 2.800 kWh (kilowattuur) voor een huishouden, tel daar dan maar 3.625 kWh voor de warmtepomp bij op.' Wat het exacte energieverbruik van een warmtepomp is, hangt af van diverse factoren. Zoals de hoeveelheid warmte die nodig is, het type warmtepomp, de isolatie van je huis en je gezinssituatie.