1. Thuis
  2. Energie
  3. Energierekening

Je verdiepen in je energierekening kan helpen bij besparen

Je betaalt de energierekening aan je energieleverancier. Daar zitten vaste kosten in en kosten voor de energie die je verbruikt. Wat zijn ze en hoe kun je besparen? Daar hebben we verschillende tools voor.

Je energierekening bestaat uit vaste en variabele kosten

Een uitleg van de energierekening kan helpen als je energieleveranciers wilt vergelijken. We adviseren je in dat geval goed naar de specifieke tarieven te kijken. Je vindt je maandelijkse rekeningen en tarieven in Mijn contract. Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen.

  1. Kosten voor je verbruik
  2. Netbeheerkosten
  3. Belasting in de vorm van overheidsheffingen en btw

Alle kosten op je energierekening

Wil je je energierekening beter begrijpen, dan moet je rekening houden met verschillende kostenposten. Ze staan hier voor je op een rij:

  • Variabele leveringskosten
    Je betaalt variabele leveringskosten per verbruikte kWh stroom en m3 gas. Hoe meer je verbruikt, hoe hoger de kosten.
  • Vaste leveringskosten
    De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en gas. Hieronder vallen onder andere de administratiekosten en de kosten van de klantenservice. Dit is een vast bedrag dat door de energieleverancier wordt vastgesteld.
  • Terugleverkosten
    Ook de terugleverkosten vind je terug op je energierekening. Dit zijn de kosten die je betaalt als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan het net. We werken met verschillende schalen. Binnen welke schaal je valt is afhankelijk van wat je teruglevert aan het stroomnet. Op de jaarafrekening wordt dit gecontroleerd. Hierop zie je of je bij moet betalen of dat je wat terugkrijgt.
  • Netbeheerkosten
    Je betaalt netbeheerkosten voor de aansluiting op het energienet, het onderhoud van het net en het transport van energie. Deze kosten brengt de energieleverancier bij jou in rekening. Vervolgens wordt dit afgedragen aan je netbeheerder. Hierdoor heb je maar één energierekening.
  • Energiebelasting
    Dit zijn de kosten die je energieleverancier in rekening brengt en afdraagt aan de overheid. Denk hierbij aan de energiebelasting op stroom en gas.
  • Eventuele kortingen
    Eventuele kortingen zijn vaak ook te zien op je energierekening. Als je bij ons een contract afsluit met korting, dan wordt dit meestal op je jaarafrekening verrekend. Met als voorwaarde dat je je tijdens de looptijd van je contract klant blijft.

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Variabel, vast of dynamisch energiecontract

Je kan bij ons kiezen uit een aantal verschillende contracten. Een vast, variabel of dynamisch contract. Een vast contract is een goede keuze als je graag zekerheid wil. De energieprijzen van een vast contract staan namelijk tijdens de looptijd van je contract vast. Je weet zo waar je aan toe bent.

Wil je graag flexibel blijven, dan is een variabel contract wat voor jou. Bij dit contract veranderen de energieprijzen met de markt mee. Dit gebeurt zo’n vier keer per jaar. Daarnaast kan je een variabel energiecontract op ieder gewenst moment opzeggen, met een opzegperiode van 30 dagen.

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor energie snel kunnen schommelen. Met dit contract veranderen je gasprijzen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Houd er rekening mee dat de prijzen zowel kunnen stijgen als dalen.

Met je verbruik berekenen we je energierekening

Je maandelijkse energierekening is een voorschot

De energierekening die je per maand betaalt, noemen we je termijnbedrag. Dat is een soort voorschot. We kunnen je termijnbedrag berekenen met het gemiddelde verbruik per type huishouden en jouw type huis. Of met je gegevens van vorige jaren. Je verwachte verbruik in een heel jaar, delen we door twaalf. Zodat je elke maand evenveel betaalt. Ook al staat je verwarming in de zomer veel uit en in de winter juist veel aan.

Bij je jaarafrekening berekenen we het verschil

Aan het eind van het verbruiksjaar berekenen we je werkelijke verbruik. Dat is het verschil tussen je meterstanden aan het eind en je meterstanden aan het begin. De bijbehorende kosten staan op je jaarafrekening. Net als wat je in totaal aan termijnbedragen hebt betaald. Heb je meer verbruikt dan vooraf gedacht, dan moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt, dan krijg je geld terug. Gelukkig krijg je bij ons een heldere jaarafrekening zonder verrassingen. En met ons Seintje krijg je tussendoor bericht of je termijnbedrag nog klopt.

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. 

Download de app

Door nieuwe tarieven kan je energierekening omhoog en omlaag gaan

De energiemarkt is continu in beweging. Dat heeft veel te maken met vraag en aanbod van energie. Is er veel energie nodig en wordt er weinig geproduceerd? Dan stijgen de prijzen. Tijdens de coronapandemie was er veel minder vraag naar energie. En oorlogen in de wereld dreven de energieprijs juist omhoog. Deze voorbeelden laten zien dat prijzen voor stroom en gas lastig zijn te voorspellen.

Gelukkig hebben niet alle prijswijzigingen direct invloed op je energierekening. Heb je een contract met een vaste prijsperiode die nog niet is afgelopen? Dan merk je er bijna niets van. De leveringstarieven voor je verbruik veranderen dan gedurende je contract niet. Alleen de netbeheerkosten en overheidsheffingen kunnen dan wijzigen.

Heb je een contract met een variabele prijs? In dat geval kunnen wij de leveringstarieven een paar keer paar jaar aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. En geven je gelijk advies over het bijstellen van je termijnbedrag. Zodat je bij je jaarafrekening niet voor verrassingen komt te staan.

De zekerheid van een vast contract

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Wat is normaal gesproken een gemiddelde energierekening?

Het Nibud heeft uitgerekend wat huishoudens gemiddeld betalen voor hun stroom en gas. In handige tabellen vind je de energiekosten per gezinsgrootte en per type huis. Maar ze laten ook zien wat het gemiddelde van Nederland is. 

Houd grip op je energierekening

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in je energieverbruik heeft invloed op je energierekening. Weet je niet precies of je verbruik veranderd is? Laat je online adviseren. Heb je een slimme meter, dan helpen we je graag met onze Seintjes. Dat is een berichtje met advies over je termijnbedrag. Zo houden we samen grip op jouw energierekening.

Kies zelf je vaste dag om je energierekening te betalen

Natuurlijk wil je zelf bepalen wanneer je de energierekening betaalt. Daarom kies je bij ons zelf je betaaldag van je automatische incasso. Pas de betaaldatum eenvoudig aan in Mijn Vattenfall. Aan jou de keus. Kies zelf de betaaldag van je Vattenfall energierekening. 

Veelgestelde vragen

Wat gaat de gasprijs doen in 2025?

Wat de gasprijs gaat doen in 2025 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. We houden de energiemarkt uiteraard nauwlettend in de gaten. Lees regelmatig onze update over nieuwe tarieven. Daarnaast houden we onze klanten goed op de hoogte via e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall. Ben je nog geen klant? Kijk dan hier wat onze actuele gasprijs is.

Is het verstandig om de gasprijs vast te zetten?

Dat hangt heel erg van de marktsituatie af. Soms krijg je een betere prijs voor je gas als je een contract met vast tarief kiest. Bijvoorbeeld voor 1 jaar of 3 jaar. Het kan zijn dat het voor jou beter is om de gasprijs nu niet vast te zetten, maar te gaan voor een contract met variabele tarieven. De keuze is aan jou. Kijk hier voor ons aanbod.

Waaruit bestaat mijn elektriciteitsfactuur?

Je factuur voor elektriciteit bestaat uit verschillende soorten kosten. Deze posten bepalen de kWh kosten:

Wat doen de energieprijzen in 2025?

Wat de energieprijzen gaan doen in 2025 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. Zeker is dat we onze klanten goed op de hoogte houden daarover. Via de website, e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Hoe is een energierekening opgebouwd?

Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. Waaronder de kosten die je maakt per gebruikte m3 gas en kWh stroom. Dit noemen we variabele leveringskosten.

Daarnaast staan ook de vaste leveringskosten op je energierekening. Deze kosten bestaan uit een vast bedrag dat je onder andere betaalt voor administratiekosten en kosten voor de klantenservice. Deze kosten worden bepaald door je energieleverancier.

Daarnaast vind je op je energierekening ook nog de kosten voor het netbeheer en de energiebelasting terug. Wil je hier meer over weten, bekijk dan ook eens deze alinea.

Hoe werkt de jaarafrekening van mijn energie?

Ieder jaar krijg je van je energieleverancier een jaarafrekening. Dit is een overzicht van je totale energieverbruik van het afgelopen jaar. Ook kan je hierop zien of je nog moet bijbetalen, of dat je nog een bedrag terugkrijgt. Daarnaast bepaalt je energieleverancier aan de hand van deze rekening wat je termijnbedrag voor de nieuwe periode gaat zijn. Een eventuele korting wordt ook op je jaarafrekening verrekend.

Wat is de gemiddelde energierekening per maand?

Iedereen heeft een andere energierekening. Dit komt doordat ieder huishouden anders omgaat met energie. Daarnaast veranderen de energieprijzen regelmatig. Waardoor het lastig is om het gemiddelde bedrag per huishouden vast te stellen. Wil je weten wat jouw energiekosten zijn? Kijk dan op Mijn Vattenfall of bekijk de Energie-app. Nog geen klant, dan kan je hier onze actuele tarieven zien. 

Bekijk ook deze onderwerpen