1. Thuis
  2. Energie
  3. Energiekosten

Belangrijk om te weten over je energiekosten

Je energiekosten zijn kosten die je elke maand moet betalen voor je stroom, gas of stadswarmte. We vertellen je graag meer over de energiekosten. Zodat je er ook makkelijker op kunt besparen. Dat scheelt je elke maand weer in je uitgaven.

Je betaalt vaste energiekosten en variabele kosten voor je energie

Je energiekosten bestaan voor een deel uit vaste én een deel uit variabele kosten. Hoe bereken je nu je energiekosten? Belangrijk is natuurlijk de prijs van gas en elektriciteit. Dat zijn de kosten per kuub gas of kilowattuur stroom. En hoeveel je verbruikt en teruglevert. Het grootste gedeelte van je energiekosten zijn voor je verbruikte stroom of gas. Dat noemen we ook wel de variabele kosten.

Op de variabele energiekosten heb je zelf invloed. Door minder stroom en gas te gebruiken bijvoorbeeld. Hoe lager je de verwarming zet iedere dag, hoe minder gas je verbruikt. En met ledlampen in plaats van halogeenlampen boven de eettafel, verbruik je minder stroom. Zo bespaar je op de variabele kosten van stroom.

Heb je een contract met vaste leveringstarieven? Dan verandert de prijs die je per eenheid stroom of gas betaalt die hele periode niet. Heb je een contract met variabele leveringstarieven? Dan kunnen die tarieven meerdere keren per jaar zowel omhoog als omlaag gaan.

Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het berekenen van je energiekosten? Je vaste energiekosten. Aan de vaste energiekosten kun je niets veranderen. Dit is een vast bedrag dat per maand, kwartaal of jaar in rekening wordt gebracht. Deze kostenpost staat los van of je nu veel stroom en gas verbruikt of weinig. Het zijn bijvoorbeeld jaarlijkse vaste netbeheerkosten en administratiekosten van je energieleverancier.

Waarom verschillen de tarieven?

De hoogte tussen het vaste en variabele tarief kan verschillen. Met een vast tarief heb je een stukje zekerheid. Met een variabel tarief ben je flexibel. Maar waarom is de hoogte van deze tarieven eigenlijk verschillend? Bekijk het in de video.

Goed om te weten: tegenwoordig wijzigen we de variabele tarieven meestal 1x per kwartaal.

Bespaar op je energieverbruik

In Mijn Vattenfall en de Energie-app vind je allerlei slimme bespaartips. Hiermee maak je gratis je eigen bespaarplan. En je ziet direct je mogelijke besparing.

Maak je bespaarplan

Vergelijk je gemiddelde energiekosten met anderen

Als je klant van ons bent, heb je overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten. Zoals in de Energie-app, je maandelijkse energierapport en Mijn Vattenfall. Daarmee kun je jouw verbruik vergelijken met de gemiddelde energiekosten per maand van andere huishoudens. Bijvoorbeeld huishoudens met meerdere gezinsleden, of 1-persoonshuishoudens. Zijn je kosten voor gas hoger dan andere gezinnen met hetzelfde type huis? En zijn je stroomkosten hoger of lager dan andere gezinnen met hetzelfde aantal personen in huis? Ook op energiekosten vergelijken lees je hier meer over.

Gemiddeld stroomverbruik per type huishouden

Het Nibud heeft een handig overzicht hoeveel een gemiddeld huishouden aan kWh stroom verbruikt per jaar. Uitgesplitst per gezinsgrootte.

Aantal personen
in huishouden
Gemiddeld verbruik per jaar
1 1.750 kWh
2 2.700 kWh
3 3.250 kWh
4 3.790 kWh
5 of meer 4.150 kWh
Gemiddeld per huishouden 2.640 kWh

 

Tegemoetkoming energiekosten in 2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in 2024 voor de tweede keer geopend om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. In vergelijking met 2023 komen mensen nu eerder in aanmerking voor hulp: mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%. Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.

Meer thuiswerken zorgt voor hogere energiekosten thuis

Door de coronapandemie zijn veel meer mensen thuis gaan werken. En als je meer thuiswerkt, betekent dat over het algemeen dat je energiekosten omhoog gaan. Vooral in de herfst en winter heb je dan overdag je verwarming vaker aanstaan. Je wilt tenslotte in je werkkamer of aan de keukentafel niet in de kou zitten. Ook verbruik je meer stroom, want je computer zit waarschijnlijk de hele dag in het stopcontact. En je zet vaker een kopje koffie of thee voor jezelf. Volgens het Nibud rapport over thuiswerkkosten in 2022 komt dat samen op € 2 extra kosten per dag.

Thuiswerkvergoeding per dag

Ook als coronamaatregelen zijn losgelaten, blijft deels thuiswerken waarschijnlijk bestaan. Volgens het Nibud mag je werkgever je sinds 1 januari 2023 een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,15 per dag geven.

Daarover hoeft het bedrijf geen extra loonheffing te betalen. Voor de dagen die je standaard wel naar kantoor gaat, kun je de gewone reiskostenvergoeding krijgen. Meer informatie over de regeling en handige rekenvoorbeelden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Energiekosten zijn voor zzp’ers meestal niet aftrekbaar

Als zzp'er werkte je misschien standaard al vanuit huis. En door de pandemie waarschijnlijk vaker dan anders. De extra energiekosten van het thuiswerken kun je in de meeste gevallen niet aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst lees je welke uitgaven wel aftrekbaar zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Energiekosten: de laatste ontwikkelingen

Per 1 januari 2025 veranderen een aantal dingen op het gebied van energie veranderd. Zo wijzigen de energiebelasting en netbeheerkosten.

Meer over de veranderingen per 1 januari 2025

Wil je meer weten over energiekosten? Lees dan onze pagina met antwoorden op veelgestelde vragen over tarieven. Hoe de tarieven tot stand komen bijvoorbeeld, welke factoren daar invloed op hebben, en waarom de tarieven verschillen tussen aanbieders.

Energiekosten: prijzen sinds 2018

In de grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zie je de prijsstijgingen sinds 2018. Dat is aangegeven in percentages. Dus hoeveel procent de prijzen voor gas en stroom stijgen of dalen. De stijging van de energiekosten in de afgelopen jaren staan ook in een uitgebreide StatLine tabel

 

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Veelgestelde vragen

Wat zijn energiekosten?

Energiekosten zijn de kosten die je betaalt voor stroom, gas of warmte én het transport daarvan. De hoogte van je energiekosten hangt voor een deel af van je energieverbruik. Maar ook van het soort energiecontract dat je hebt afgesloten en van de energieprijzen.
Lees meer over je energierekening op MilieuCentraal.

Wat zijn vaste energiekosten?

Dit is een vast bedrag dat per maand, kwartaal of jaar in rekening wordt gebracht. Deze kostenpost staat los van of je nu veel stroom en gas verbruikt, of weinig. Het zijn bijvoorbeeld jaarlijkse vaste netbeheerkosten en vaste leverancierskosten.

Wat zijn variabele energiekosten?

De variabele leveringskosten betaal je voor je verbruikte stroom en gas. Deze kosten hangen af van hoeveel energie je verbruikt en van je tarief per kilowattuur (kWh) elektriciteit of kubieke meter (m3) gas. Op de variabele energiekosten heb je zelf invloed. Door minder stroom en gas te gebruiken bijvoorbeeld. Je kunt kiezen voor een contract met een vast tarief dat gedurende je contract gelijk blijft, of een variabel tarief dat meerder keren per jaar kan stijgen of dalen.

Bekijk ook deze onderwerpen