Verbruik wasdroger: zo koop je een energiezuinige droger
Ben je op zoek naar een wasdroger? Wil je weten welke zuinig is in zijn energieverbruik? Op deze pagina lees je waar je dan op moet letten. Zo kan een warmtepompdroger een slimme aankoop zijn om energie te besparen.
Het verbruik van een wasdroger
Het stroomverbruik van drogers hangt van verschillende factoren af. Dit zijn zaken om op te letten:
De zuinigste droger: de waslijn
De was ophangen
Eerlijk is eerlijk, de meest zuinige wasdroger is nog altijd de waslijn. Binnen én buiten. Schijnt de zon of waait er een windje? Hang je was buiten. Dan ruikt het ook lekker fris. Hang je de was binnen op? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Zo voorkom je vieze geurtjes.
Tip: als je niet zoveel ruimte hebt
Met de pop up wasmolen van Leifheit droog je 14 meter was op maar
1 m2. Handig in de badkamer of op een smal balkon. Ben je klant bij ons? Gebruik dan je spaarpunten van Exclusief voor deze pop up droogmolen.
Het beste energielabel voor je wasdroger
Op veel elektrische apparaten zit een energielabel. Deze laat zien hoe zuinig het apparaat is. Koop je een nieuwe wasdroger? Kies dan voor het donkergroene energielabel A+++. Deze is het zuinigst. Energielabel B is het minst zuinig. Label C kun je nog tegenkomen in de winkel. Deze mag alleen niet meer worden gemaakt (bron: Energielabel.nl).
De warmtepompdroger, een energiezuinige droger
Een wasdroger slurpt energie. Toch verschilt het stroomverbruik nogal per apparaat. De Consumentenbond* deed onderzoek. Wat blijkt? Een droger met warmtepomp is de meest energiezuinige keuze.
De warmtepompdroger is duurder dan andere drogers. Toch verdienen vooral zuinige A+++ drogers zich vaak terug doordat ze zuinig zijn in stroomverbruik (bron: Milieu Centraal).
Welke warmtepompdroger is het zuinigst?
Ook warmtepompdrogers verschillen in stroomverbruik. De zuinigste verbruikt 5 keer minder energie dan de minst zuinige (bron: Consumentenbond). Laat je dus goed adviseren als je zo’n droger gaat kopen. Check in elk geval of het een A+++ energielabel heeft.
5 tips voor minder stroomverbruik per beurt
Het stroomverbruik per droogbeurt hangt niet alleen af van een zuinig apparaat. Onze technische adviseurs geven 5 tips om het verbruik per keer nog verder te verlagen:
-
Vul je droger goed
Draai dus geen half gevulde droogsessies. Maar… prop je droger ook niet helemáál vol. Dan komt je was er namelijk gekreukt uit.
-
Maak het filter schoon
Bij sommige wasdrogers neemt het energieverbruik toe als het filter vol zit. Maak het filter standaard meteen na elke wasbeurt schoon. Dan vergeet je het ook minder snel.
-
Zet de droger direct uit
Ben je klaar met drogen? Zet het apparaat dan meteen uit. Zo voorkom je sluipverbruik.
-
Centrifugeer op een hoog toerental
Centrifugeren kost minder energie dan drogen in de wasdroger (bron: Milieu Centraal). Centrifugeer je de was dus op meer toeren per minuut? Dan verbruik je minder energie met je wasdroger.
-
Zet een afvoerdroger in een warme ruimte
Een afvoerdroger gebruikt minder energie als deze op een warme plek staat. Want deze verwarmt ook de lucht in die ruimte (bron: Consumentenbond).
Een echte energieslurper: oude wasdroger
-
In veel huishoudens staan nog onzuinige afvoer- of condensdrogers. Deze zorgen ieder jaar voor zo’n 13% van het stroomverbruik van een huishouden dat een wasdroger heeft (bron: Milieu Centraal). Doe dat oude apparaat dus weg. Dan bespaar je direct op je energieverbruik én kosten.
-
Heb je een apparaat van 10 jaar, 15 jaar of 20 jaar oud en doet deze het nog steeds? Ook dan is het toch slim om deze weg te doen (bron: Milieu Centraal). Een zuinige warmtepompdroger verbruikt namelijk veel minder stroom.
-
Nee. Vaak is repareren van apparaten goed voor het milieu. Bij oude wasdrogers is dit niet zo. Dit komt doordat wasdrogers de laatste jaren veel zuiniger zijn geworden (bron: Milieu Centraal).
-
Je kunt een oud apparaat op een aantal plekken inleveren:
- in de winkel of bij de online service waar je een nieuw soortgelijk apparaat koopt;
- in verschillende winkels of andere locaties met een inzamelpunt;
- bij de milieustraat van je gemeente.
Tips voor de niet-zuinige wasdroogcombinatie
Heb je geen ruimte om de was op te hangen? Een losse wasmachine en droger verbruiken minder energie dan een wasdroogcombinatie (bron: Milieu Centraal). Heb je geen plek voor twee losse apparaten? Dan denk je misschien toch aan een wasdroogcombinatie. Twee tips om een zo energiezuinig mogelijk apparaat te kopen:
- Check het energielabel. Deze loopt van A (meest zuinig, donkergroen) tot G (minst zuinig, rood) (bron: Energielabel.nl).
- Kies voor een wasdroogcombinatie met een warmtepompdroger. Deze droogt zuiniger dan die met een condensdroger (bron: Consumentenbond).
Gratis bespaaradvies op maat
Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.
Meer over het verbruik van een wasdroger
Hoeveel stroom verbruikt een droger per keer?
Het stroomverbruik verschilt nogal per apparaat. Het meest energiezuinig is een warmtepompdroger met een A+++ energielabel. Deze verbruikt ongeveer 0,80 kWh per droogbeurt. Dat is ongeveer een derde van de stroom die een wasdroger met label B verbruikt (bron: Milieu Centraal).
Wat verbruikt een oude droger?
Het stroomverbruik van oude wasdrogers verschilt per apparaat. Heb je bijvoorbeeld een luchtafvoerdroger met label C? Dan verbruikt deze ongeveer 2,85 kWh per droogbeurt. Dit is ongeveer drie keer zoveel als een warmtepompdroger met een A+++ energielabel (bron: Milieu Centraal).
Wat verbruikt meer: een wasmachine of een droger?
Dit hangt af van het model en het energielabel. Vergelijk je een gemiddelde wasmachine met een gemiddelde droger? Dan verbruikt de droger meer. Volgens Milieu Centraal verbruikt deze 190 kWh per jaar en een wasmachine 130 kWh per jaar.
Wat bespaar je als je geen droger gebruikt?
Gebruik je nu een wasdroger maar wil je deze minder of helemaal niet meer gebruiken? Dan bespaar je natuurlijk op je energieverbruik. Hoeveel je bespaart hangt van factoren als:
- hoe vaak je nu de droger gebruikt
- hoeveel energie je droger nu verbruikt
- of je de droger minder of helemaal niet meer gebruikt
Een rekenvoorbeeld:
- Stel je hebt een condensdroger met label A+. Deze verbruikt volgens Milieu Centraal 170 kWh per jaar. Dit is gebaseerd op een typisch Nederlands verbruik van 2,3 keer per week.
- Als je deze helemaal niet meer gebruikt, bespaar je € 68,- per jaar. Bij deze berekening is gerekend met een stroomprijs van € 0,40.