Elektrisch rijden: zó rijd je het zuinigst

Wil je het meeste uit je elektrische auto halen en geld besparen? Met deze 10 tips rijd je efficiënter en voordeliger. Ontdek hoe je elke kilometer kan verbeteren.

 
 

1. Win energie terug met remmen

Bij veel elektrische auto's kun je energie terugwinnen tijdens het remmen. Dit heet recuperatie. Door je voet van het gaspedaal te halen, remt de auto af en wordt energie teruggevoerd naar de accu. Vooral in de stad, waar je vaak stopt en optrekt, rijd je zo veel zuiniger.

2. Laad je accu op tot maximaal 80%

Je bespaart op de laadkosten door je auto niet meer dan 80% op te laden. Over de laatste 20% doet de oplaadpaal namelijk net zo lang als over de eerste 80%. In verhouding een stuk langer dus. Dit is om je accu te beschermen, zodat hij langer meegaat. (Bron: Vallei Auto Groep)

Het is sowieso verstandig om de laadtoestand van je batterij ergens tussen de 20% en 80% te houden. De chemische structuur van een lithiumbatterij wordt zwakker in de loop van de tijd. Tussen de 20% en 80% blijft de chemische structuur langer gezond dan een batterij die vaak helemaal vol of helemaal leeg is.

3. Laad thuis in plaats van bij een openbare laadpaal

Thuisladen is meestal goedkoper dan laden bij openbare laadpalen. Dit komt omdat je bij je eigen laadpaal thuis een lager stroomtarief betaalt aan je energieleverancier. Bij openbare laadpalen ligt het stroomtarief hoger, vooral bij snelladers en op drukke plekken. Een laadpaal thuis kan dus voordeliger zijn voor dagelijks gebruik.

4. Slim laden

Met Slim laden laad je je auto op wanneer er veel zonne- en windenergie beschikbaar is, of als de vraag naar stroom laag is. Bij thuiskomst sluit je je auto aan op de laadpaal en geef je in de app aan wanneer je de auto weer nodig hebt. Onze app kiest dan automatisch het ideale moment om te laden. En we zorgen er altijd voor dat je auto is opgeladen tegen de tijd dat je wilt vertrekken.

Lees meer over Slim laden

5. Vraag meerdere gratis laadpassen aan

Bijna alle aanbieders bieden gratis laadpassen zonder abonnement aan. Als je niet vaak bij openbare laadpalen oplaadt, is zo'n laadpas ideaal. Je betaalt geen maandelijkse kosten, alleen per laadbeurt een starttarief. Vraag meerdere gratis laadpassen aan, zodat je altijd het voordeligste tarief kunt kiezen. Dit regel je makkelijk via de app van de aanbieder.

6. Vermijd energieslurpers

Het ligt ontzettend voor de hand, maar het gaat vaak onbewust: even de airco of verwarming aanzetten. Maar is het écht nodig? Zo ja, zet dan alvast de verwarming of airconditioning aan terwijl je auto nog aan de laadpaal hangt. 

7. Zonnepanelen: laad met je eigen stroom

Met zonnepanelen laad je je elektrische auto op met zelf opgewekte zonnestroom. Met een eigen laadpaal gaat je stroomverbruik flink omhoog. Maar met zonnepanelen op je dak, wek je die extra stroom (deels) zelf op. Een slimme zet dus.

8. Laad op je werk

Een groot deel van de elektrische rijders doet dit zakelijk. Veel werkgevers bieden de mogelijkheid aan om bij je werk de auto op te laden. Daarmee besparen ze namelijk op de kosten van een openbare laadpaal. Ook voor de werkgever kan dit gunstig zijn. Bedrijven vanaf een bepaalde grootte betalen namelijk minder energiebelasting.

9. De ideale snelheid

Door met de cruise-control te rijden, rijd je op constante snelheid. Dit scheelt energie. En in plaats van 130, kun je ook 100 kilometer per uur rijden. Je bent iets langer onderweg, maar je batterij gaat wel langer mee. Vermijd verder zo veel mogelijk de spits. Steeds stoppen en optrekken in een file is een echte radiuskiller. 

10. Extra voordeel met elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Zo betaal je bijvoorbeeld geen wegenbelasting. Ook kom je bij de aanschaf van een elektrische auto in aanmerking voor subsidie - zolang de jaarlijkse subsidiepot dit toelaat. 

Meer over besparen