Kun je wonen in een oude windturbine? Wij denken van wel
Wat als… een windturbine is uitgedraaid? Tijdens Dutch Design Week 2024 presenteerden wij samen met enkele designbureaus oplossingen voor het tweede leven van windturbines. Daarbij is de tot tiny house omgebouwde kop van de turbine een echte blikvanger!
Van nacelle tot tiny house
De nacelle, de kop van de turbine, zit vol met techniek en is gemaakt van materialen zoals glasvezelversterkte kunststoffen, die moeilijk te recyclen zijn. Na ongeveer 20 tot 25 jaar is een windturbine uitgedraaid. Wat doe je dan met de materialen die moeilijk te hergebruiken zijn? Designbureau Superuse & Blade–Made had een geweldig idee: de nacelle ombouwen tot een tiny house.
Gebouwd met aandacht voor efficiënt energieverbruik
-
Op het dak liggen 4 zonnepanelen met 1800 Watt piekvermogen. Samen wekken ze voldoende stroom op voor het huisje. Elk paneel heeft een eigen micro-omvormer voor 230V wisselspanning. Zo functioneren de panelen los van elkaar. Mocht een paneel defect raken, blijft er dus stroom opgewekt worden. Nog een voordeel is dat er geen grote omvormer nodig is. Fijn, want de ruimte is al ‘tiny’.
-
Douchen, wassen, afwassen… met 50 liter warm water is er altijd genoeg. Niet alle stroom van de zonnepanelen wordt meteen gebruikt. Met de zonnestroomboiler wordt zonnestroom gebruikt om warm water te maken. De installatie bestaat uit een elektrische boiler en een zonnestroomverdeler. Deze verdeler zorgt ervoor dat het overschot aan zonnestroom niet aan het net wordt teruggeleverd, maar wordt opgeslagen in de boiler.
-
Verwarming én koeling met een lucht-lucht warmtepomp. Vaak wordt dit airco genoemd maar het is eigenlijk gewoon een warmtepomp. Deze kan het zonnestroomhuisje aangenaam warm houden. Zelfs bij een buitentemperatuur van maar liefst -15 °C. Ook voor gewone woningen is een lucht-lucht warmtepomp een duurzame oplossing om te koelen en verwarmen.
-
Een gezond binnenklimaat door decentrale ventilatie met warmteterugwinning. Omdat het huisje supergoed geïsoleerd is, is de ventilatie heel belangrijk. Bij ventilatie met warmteterugwinning (WTW) wordt gebruikte lucht afgezogen én precies evenveel verse lucht teruggeblazen. De verse buitenlucht wordt voorverwarmd door de warme lucht uit de woning. In het huisje gebruiken we een decentrale WTW. Deze wordt per ruimte toegepast en voorkomt het aanleggen van grote luchtkanalen - wat vaak een ingrijpende klus is.
-
Een elektrische of hybride auto opladen bij de tiny house. Zo’n thuislaadpunt hoeft niet groot en opvallend te zijn. De nieuwe compacte thuislaadpunten van Vattenfall zijn klein én krachtig, met tot maar liefst 22kW laadvermogen. In het windmolenhuisje doen we het wat rustiger aan en is het laadpunt begrensd tot 11kW.
-
Vaak onzichtbaar maar essentieel: goede isolatie. Bij de isolatie van de nacelle zijn alle naden dichtgemaakt, waardoor een bijna luchtdichte constructie is ontstaan. Zo kan het luchtverversingssysteem met de decentrale WTW optimaal functioneren. Omdat de nacelle maar weinig grote ramen heeft, hebben we gekozen voor HR++ glas. Overigens heeft triple glas een hogere isolatiewaarde.
Onze partners: een huis bouw je niet alleen
De Vestas V80 nacelle is beschikbaar gesteld door Business in Wind. Dankzij het bouwteam van Superuse & Blade-Made en Vattenfall, evenals het vakmanschap van Woodwave en Feenstra, is deze nacelle omgevormd tot een uniek tiny house.
Samen met de Dutch Design Foundation betrekken we ontwerpers bij technologische en maatschappelijke vraagstukken. Wij denken dat de samenwerking tussen de energiesector en de creatieve industrie kan leiden tot frisse ideeën en nieuwe manieren van denken over onze toekomst.