Energie besparen met ledverlichting
Zijn bij jou nog niet alle lampen vervangen door led? Er zijn ledlampen in bijna alle soorten, maten en tinten. Doordat ze weinig energie verbruiken én lang meegaan, ben je met led na een tijd goedkoper uit dan met alle andere soorten lampen.
Kleine stappen, grote impact
Een ledlamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder stroom dan een halogeenlamp (Bron: Milieu Centraal). Doordat ze weinig energie verbruiken en lang meegaan ben je al snel goedkoper uit.
Nieuw energielabel voor de ledlamp
Vanaf 1 september 2021 heeft de EU het energielabel voor ledlampen vernieuwd. De grootste verandering zit 'm in de letters. Het zijn dezelfde letters, maar de betekenis is veranderd. De schaal is namelijk anders. Een ledlamp die vroeger energielabel A+ kreeg, krijgt nu een B, C of D. Het label A+ bestaat niet meer (bron: Milieu Centraal)
Nieuwe energielabel ledverlichting
Dit staat allemaal op het energielabel:
Energie-efficiëntieklasse.
- Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst);
Energieverbruik
- Energieverbruik in aantal branduren;
QR-code.
- Deze linkt naar een website van de EU met meer informatie over de lamp.
Energielabel image ledlamp
Ledlampen zijn ook geschikt voor buiten
Goede buitenverlichting is ideaal om een veilige sfeer te creëren in je voor- of achtertuin.
Onze energie-adviseur Rob adviseert: “Ledlampen kunnen goed tegen de kou, in tegenstelling tot spaarlampen. Als je een bewegingsmelder installeert beperk je ook nog eens je verbruik: je buitenlicht gaat alleen aan als het nodig is. Ledlampen werken goed met een bewegingsmelder.
Oude lampen vervangen door ledlampen
Je laatste oude lampen vervangen door ledlampen is een slimme zet. Zelfs als de lampen nog goed werken. Zoveel minder energie verbruiken de nieuwe lampen.
Vergeet niet je oude lampen in te leveren bij de recyclebak in je supermarkt. Dat is in de eerste plaats goed voor het hergebruik van grondstoffen, maar ook voor de (sociale) werkgelegenheid. Zo helpen we elkaar.