1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Zo bespaar je op het stroomverbruik van je tv

Energie besparen op het stroomverbruik tv

Tv-kijken blijft een favoriete bezigheid. We zappen of kijken naar series wanneer het ons uitkomt. Met al dat streamen, Netflixen en gamen staat de televisie vaak uren per dag aan. Zo'n 20% van je wakkere leven volgens Milieu Centraal. Tijd om eens in te zoomen op het energieverbruik.

Hoeveel stroom verbruikt een tv?

De nieuwste tv’s zijn veel energiezuiniger dan de vorige generatie televisies. Zo hebben tv’s door strengere regels vanuit de Europese Unie tegenwoordig in een normale standby-stand nauwelijks sluipverbruik. Nieuwe technieken zorgen voor een betere kijkbeleving en een lager energieverbruik (bron: Milieu Centraal).

Zoveel stroom verbruikt je tv per uur

Dit reken je gemakkelijk uit. Op het energielabel van je tv staat het energieverbruik. Bijvoorbeeld 70 kWh per 1.000 uur. Je berekent dan: 70 kWh / 1.000 uur =  0,070 kWh per uur. 

Energielabel goede indicator voor verbruik tv

Op het verplichte energielabel zie je hoeveel watt een tv gemiddeld per jaar verbruikt. Dat maakt het vergelijken op energieverbruik een stuk gemakkelijker. Alleen let op: de energieklasse is berekend met een energiezuinige stand op de tv. Het daadwerkelijke verbruik kan dus wat afwijken.

Energielabel beeldschermen

Dit staat allemaal op het energielabel

Logo EU

  • Onder het logo staan de merknaam en het typenummer

Energie-efficiëntieklasse.

  • Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst)

Energieverbruik 

  • Energieverbruik in kWh per 1000 uur

Energieverbruik bij HDR

  • Energieverbruik in kWh per 1000 uur
  • Het energielabel wat bij dat verbruik hoort

Beeldschermdiagonaal 

  • In cm en in inches en in resolutie (in pixels)

Afbeelding van het energielabel

Energielabel van beeldscherm met oranje energielabel F

5 tips om het energieverbruik van je tv te verlagen

1. Check het stroomverbruik van je led en oled-tv

Led-tv's verbruiken zo'n 15 tot 20% minder stroom dan een oled-tv's. Energiezuinige led-lampjes verlichten het beeldscherm van led-tv's. De techniek van een oled-tv is anders. In plaats van ledlampjes gebruikt een oled-tv pixels. De pixels geven alleen licht met stroom. Een oled-tv mag niet van de stroom af om inbranden te voorkomen. Een oled-tv staat altijd in standby-stand en mag niet van de stroom af (bron: Milieu Centraal).

2. Koop je televisie niet te groot

Een tv van 55 of 65 inch klinkt misschien heel verleidelijk. Maar de kijkafstand bij dat formaat is zo'n 4 meter. Daarbij geldt ook: hoe groter de tv, hoe hoger het energieverbruik en daarmee hoe hoger de energiekosten. Zo verbruikt een 65 inch tv 2x zoveel stroom als een 43 inch (bron: Milieu Centraal).

Verlagen energieverbruik afstand tv


(Bron: Consumentenbond)

3. Doe je oude, energieslurpende plasma-tv de deur uit

Plasma-tv's worden niet meer gemaakt. Ze gebruiken veel energie. Na aankoop van een energiezuinige tv verplaatsen veel mensen hun oude energieslurper naar een andere kamer in huis. Dan heb je dus 2 televisies die stroom verbruiken. Breng je oude toestel naar de milieustraat anders verplaats je het probleem.

'De nieuwe smart-tv is in huis. Maar de oude plasma-tv draait toch nog overuren op een kamer van de kinderen. Dat laatste vreet energie.'

Rob van der Plas, Energieadviseur

4. Besparen door slim stroomverbruik van je tv

Door bepaalde instellingen op je tv aan te passen, kun je ook besparen op je verbruik (bron: Milieu Centraal). Blader door het menu van je televisie. Maak je keuze uit de verschillende energiebesparende functies. Bijvoorbeeld:

  • pas het omgevingslicht van de kamer aan;

  • verlaag de helderheid aan bewegingen op het scherm;

  • schakel het toestel automatisch uit bij inactiviteit.

5. Stroomverbruik tv in standby-stand

In de 'gewone' standby-stand gebruikt je tv weinig stroom. Milieu Centraal rekent maximaal 0,5 watt, per jaar komt dit op 3,6 kWh. Niet alleen het beeldscherm verbruikt stroom. Dit geldt ook voor randapparatuur zoals de decoder, speaker en het surround systeem. Zo zijn veel digitale tv-ontvangers echte energieslurpers, vooral in de standby-stand. Ze staan vaak 24 uur per dag aan. Het (sluip) jaarverbruik kan oplopen tot meer dan wat je tv verbruikt. Activeer de eco-stand of vraag je tv-aanbieder om een energiezuinig alternatief voor je huidige decoder (bron: Milieu Centraal).

Veelgestelde vragen

Wat kost een tv aan stroom per uur?

Dit reken je gemakkelijk uit. Op het energielabel van je tv staat het energieverbruik. Bijvoorbeeld 70 kWh per 1.000 uur. Je berekent dan: 70 kWh / 1.000 uur =  0,070 kWh per uur. 

Wat verbruikt een 65 inch tv?

Een tv van 55 of 65 inch klinkt misschien heel verleidelijk. Maar de kijkafstand bij dat formaat is zo'n 4 meter. Daarbij geldt ook: hoe groter de tv, hoe hoger het energieverbruik en daarmee hoe hoger de energiekosten. Zo verbruikt een 65 inch tv 2x zoveel stroom als een 43 inch (bron: Milieu Centraal).

Wat zijn de grootste stroomverbruikers in huis?

De grootste energieverbruikers in huis zijn oude apparaten of apparaten die veel of altijd aan staan. Zoals je koelkast, oude koel-vriescombinatie of de vriezer in de schuur. Nieuwe apparaten zijn meestal zuiniger in het verbruik. We geven je graag meer tips over het bijhouden van je energieverbruik.

Meer handige tips