1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnestroomboiler
Zonnestroomboiler

Zonnestroomboiler: verwarm je water met je eigen zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, lever je vaak zonnestroom terug aan het net. Wil je dit verminderen? Met een zonnestroomboiler zet je die stroom in voor warm tapwater in plaats van teruglevering. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voordelen? We leggen het je graag uit.

3 voordelen van een zonnestroomboiler

Haal meer uit je zonnepanelen

Je zet je zonnepanelen slim in door je overschot aan zonnestroom te gebruiken om je tapwater te verwarmen. Zo lever je minder stroom terug aan het net en benut je je zonnepanelen optimaal.

Bespaar op je vaste terugleverkosten

Je betaalt vaste terugleverkosten als je meer dan 500 kWh jaarlijks teruglevert. De zonnestroomboiler helpt je om deze kosten te verlagen door meer zonnestroom te gebruiken voor het verwarmen van tapwater.

Snel en eenvoudig te installeren

Binnen een halve dag is de zonnestroomboiler geïnstalleerd. Na de installatie hoef je niet meer om te kijken naar de boiler. Als je zonnepanelen stroom terugleveren, gaat de zonnestroomboiler automatisch aan.

Hoe werkt een zonnestroomboiler?

Een zonnestroomboiler verwarmt tapwater voor gebruik in de keuken en badkamer, met zonnestroom die je anders zou terugleveren aan het net. Je gebruikt dus je eigen opgewekte zonnestroom om je water op te warmen. Als je je eigen zonnestroom hiervoor gebruikt, hoeft je cv-ketel minder vaak in te schakelen. Hierdoor kunnen je vaste terugleverkosten lager uitvallen.

De zonnestroomboiler, hoe zit het nu precies?

  • De zonnestroomboiler werkt samen met je zonnepanelen. Het is in essentie een elektrische boiler. Wanneer er een overschot is aan zonne-energie van je eigen zonnepanelen, wordt deze niet teruggeleverd aan het net, maar juist gebruikt om water in je boiler te verwarmen. Dit gebeurt allemaal automatisch, zodat je zonnestroom direct wordt gebruikt. Hoe dit precies werkt, kan je ook terugzien in de video.

    Let wel op, want een zonnestroomboiler is niet hetzelfde als een zonneboiler of zonnecollectoren. Zonnecollectoren liggen namelijk op het dak en maken direct warm water dat wordt opgeslagen in een boiler. Gezamenlijk wordt dit een zonneboiler genoemd.

    Bij een zonnestroomboiler maak je gebruik van de zonnepanelen die al op je dak liggen om met de elektriciteit daarvan warm water te maken.

  • Van zonnepanelen wordt bij de meeste huishoudens 70% van de eigen opwek niet direct verbruikt (bron: Milieu Centraal). Wanneer je teruglevert aan het net, kunnen vaste terugleverkosten in rekening gebracht worden. Daarnaast staat ook de salderingsregeling onder druk, waardoor het zo kan zijn dat je binnenkort minder of niet meer kan salderen.

    Om deze redenen is het verstandig om zoveel mogelijk eigen opwek voor je eigen gebruik in te zetten. Met een zonnestroomboiler kan je een groot deel van het overschot van opgewekte stroom inzetten om water te verwarmen. Hierdoor gebruik je meer van je eigen opwek, lever je minder terug en bespaar je op gas in vergelijking met een cv-ketel, omdat je het water (deels) verwarmt met zonnestroom.

    Daarnaast kan je natuurlijk slim omgaan met je eigen verbruik. Zo kan je je wasmachine of vaatwasser overdag aanzetten, of als je een laadpaal hebt, de auto overdag opladen.

  • Een zonnestroomboiler is interessant voor iedereen met zonnepanelen die ook terugleveren aan het net. Je kan hierdoor slim met je energie omgaan: het overschot aan zonnestroom zet je zelf in, waardoor je bespaart op je vaste terugleverkosten.

    Je moet daarnaast beschikken over een cv-ketel of warmtenetaansluiting met eigen afleverset en voorlopig nog geen plannen hebben voor een warmtepomp. Je hebt ook voldoende ruimte nodig vlak bij je cv-ketel of warmte-afleverset om de boiler te plaatsen.

    Een zonnestroomboiler is niet geschikt in combinatie met een zonneboiler en/of warmtepomp.

  • Een zonnestroomboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

    • Boiler: een cilindervormig voorraadvat van meestal 80 tot 150 liter
    • Energieverdeler (diverter): dit is het hart van het systeem. Deze zorgt voor de optimale aansturing van de boiler

  • De verwachte aanschafkosten zijn ongeveer € 2.500,-. Dit is inclusief installatie. Zodra de zonnestroomboiler beschikbaar is, kunnen we je informeren over de daadwerkelijke prijs en kan je een offerte aanvragen.

Interesse in een zonnestroomboiler?

Ben jij geïnteresseerd in een zonnestroomboiler? Laat dan je gegevens achter en wij houden je op de hoogte. 

Veelgestelde vragen over een zonnestroomboiler

Wanneer is mijn woning geschikt voor een zonnestroomboiler?

Je woning is geschikt voor een zonnestroomboiler als:

  • Er zonnepanelen aanwezig zijn
  • Je ruimte hebt voor de boiler vlak bij je cv-ketel of warmtenetaansluiting
Voor wat voor huishouden is een zonnestroomboiler geschikt?

Wij bieden zonnestroomboilers aan die geschikt zijn voor verschillende huishoudens. Zo hebben we een voorraadvat die geschikt is voor 1 tot 2 personen, 2 tot 3 personen, maar ook een boiler voor 3 tot 5 personen.

Daarnaast is het nu vooral geschikt voor huishoudens die meer zonnestroom terugleveren dan dat ze salderen. Zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft, is het voor alle huishoudens geschikt.

Wat bespaar ik met een zonnestroomboiler?

Hoeveel je bespaart met een zonnestroomboiler verschilt per situatie. Dit hangt af van verschillende factoren zoals: hoeveel stroom je opwekt en verbruikt, je warmwatergebruik, je vermeden gasverbruik, de gasprijs, of de salderingsregeling geldt, en hoeveel vaste terugleverkosten je betaalt. Zo zou je bij een hogere gasprijs ook meer geld kunnen besparen met een zonnestroomboiler.

Hoeveel ruimte neemt het in beslag?

Je hebt verschillende soorten zonnestroomboilers met verschillende afmetingen. Bij een zonnestroomboiler van 120 liter heeft het voorraadvat een diameter van ongeveer 50 cm en een hoogte van ongeveer 120 cm. Deze moet in de buurt van een cv-ketel of afleverset aan de muur gehangen worden.

Vanaf wanneer kan ik de zonnestroomboiler aanschaffen?

De zonnestroomboiler is hoogstwaarschijnlijk vanaf september leverbaar. Wil je op de hoogte gehouden worden? Vul dan het formulier in.  

Lees meer over het inzetten van zonnestroom