1. Thuis
  2. Laadpaal
  3. Hoe werkt een laadpas?

Zo werkt een laadpas voor je elektrische auto

Als je overstapt naar elektrisch rijden, heb je een laadpas nodig om je elektrische auto op te laden. Zo’n laadpas werkt heel eenvoudig. Hoe precies? Dat lees je op deze pagina.

Een laadpas kiezen

Om een elektrische auto op te laden heb je een laadpas nodig. Er bestaan veel verschillende laadpassen, van allerlei aanbieders. Maar welke laadpas kan je het beste kiezen?

Vattenfall laadpas

Vattenfall InCharge biedt een laadpas aan waarmee je bij publieke laadpalen kunt laden. Ook kun je deze laadpas gebruiken voor het starten en stoppen van laadsessies bij je eigen laadpaal thuis. Je kunt de InCharge laadpas aanvragen via deze link

Verschillende aanbieders

Er zijn talloze aanbieders van laadpassen. Van nutsbedrijven tot energiebedrijven. En van automerken tot de ANWB. Sommige aanbieders hebben hun eigen oplaadnetwerk, andere aanbieders maken afspraken met beheerders van laadpalen.

Het gevolg is dat je niet met alle laadpassen bij dezelfde laadpalen terecht kunt. En er gelden per laadpas andere tarieven en voorwaarden. Veel mensen met een elektrische auto hebben om die reden meerdere laadpassen van verschillende aanbieders.

 

Let hierop bij het kiezen van je laadpas(sen)

Kosten van laadpassen met of zonder abonnement

Er zijn laadpassen met en zonder abonnement. Bij een laadpas zonder abonnement betaal je een starttarief en een laadtarief. Bij een laadpas met abonnement betaal je alleen een laadtarief.

Of een abonnement gunstig is kun je zelf uitrekenen. Je zoekt dan uit wat je gemiddeld aan starttarief betaalt. En hoe vaak je gemiddeld in een maand aan een openbare laadpaal of een snellader laadt. Die twee cijfers vermenigvuldig je met elkaar. Kom je uit op een bedrag dat hoger is dan het abonnement dat je betaalt? Dan bespaar je dus met een laadpas met abonnement. Is het bedrag lager, dan kun je beter elke keer een starttarief betalen.

Zo gebruik je je laadpas

  1. Zoek eerst een laadpaal bij je in de buurt

    In de app zie je heel eenvoudig waar er in de buurt plek is om de laden. Wil je een zo voordelig mogelijk tarief? Ook dit check je in de app. Je ziet per paal wat je per kWh betaalt en of de laadpaal vrij is.

  2. Sluit je laadkabel aan

    Stop je laadkabel in je auto en in de laadpaal. Meestal zie je groen licht of merk je een ander signaal als je de laadkabel goed hebt aangesloten. Rood licht betekent storing. Zit je laadkabel er inderdaad goed? Dan kun je je laadsessie starten.

  3. Houd je laadpas voor de lezer om te gaan laden

    Je start je laadsessie door je laadpas, soms ook ‘laadtag’ of ‘druppel’ genoemd, voor de lezer te houden. Blauw licht betekent dat je laadsessie is gestart.

    Je smartphone gebruiken kan ook
    Gebruik je liever je smartphone in plaats van je laadpas? Koppel je laadpas dan aan onze app en houd je mobiel voor de lezer op de laadpaal.

  4. Sluit je laadsessie af

    Wil je stoppen met laden? Houd dan je laadpas of app weer voor de laadpaal. En haal daarna je laadkabel uit de laadpaal en je elektrische auto. Haal daarna je laadkabel uit de laadpaal en je auto. Berg je laadkabel goed op en je bent klaar voor je volgende rit.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Bekijk onze laadpalen

Meer over opladen