Interesse in een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je energieprijzen kunnen zowel stijgen als dalen. Van dag tot dag bij gas. En bij stroom zelfs van uur tot uur. Ons dynamische energiecontract heet: FlexPrijs.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. 

FlexPrijs beweegt direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Je betaalt dus altijd de beursprijs met een inkoopvergoeding. Bij een dynamisch contract heb je dus geen zekerheid over je toekomstige kosten. Naast de beursprijs en de inkoopvergoeding worden er energiebelasting, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en verkoopvergoeding in rekening gebracht. In onze Energie-app zie je het actuele tarief. Zo kun je je verbruik slim afstemmen op de prijs van het moment.

Belangrijke voorwaarden

Slimme meter
Belangrijke voorwaarde voor een dynamisch contract is dat je een slimme meter hebt. Ook moet je ons en de netbeheerder toestemming geven om kwartierstanden voor elektriciteit en uurstanden voor gas te verwerken.

Mijn Vattenfall account
Om gebruik te kunnen maken van FlexPrijs heb je een persoonlijk Vattenfall account nodig. Hiermee log je in bij Mijn Vattenfall en onze Energie-app. Daar vind je de communicatie over je termijnbedrag, je jaarafrekening en de tarievenspecificatie.

Teruglevering
Lever je stroom terug, bijvoorbeeld met je zonnepanelen? Dan kun je géén contract met FlexPrijsStroom afsluiten. Sluit je toch FlexPrijsStroom af, terwijl je stroom teruglevert? Dan ontbinden we je contract voor FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas.


Ga slim met je energieverbruik om

Ons dynamische energiecontract is FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. Dit dynamisch contract voor stroom en gas, kan voordeel bieden als je je verbruik afstemt op het moment van de laagste energieprijs van de dag, in plaats van het moment van de hoogste prijs van de dag. Door de schommelende tarieven is het aantrekkelijk om de laagste prijzen te benutten. Het loont als je juist dán je auto oplaadt. Laat ook je wasmachine draaien op het tijdstip dat de stroomprijs laag is. En als de gasprijs de volgende dag omhoog gaat, zet dan de verwarming lager en kies voor een extra deken op de bank.

Is een dynamisch energiecontract iets voor jou?

Wil je weten of een energiecontract met dynamische prijzen iets voor jou is? In deze video leggen we uit waar je op moet letten. Het kan een voordelige keuze zijn, maar niet voor iedereen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de voor-en nadelen. Een voordeel is dat je je verbruik slim kan afstemmen op de prijs van het moment. Dit werkt alleen als je zelf je energieverbruik kan sturen en in de gaten kan houden. Een nadeel is dat als de prijs op de energiemarkt stijgt, je prijs direct mee stijgt. Je moet dus ook bereid zijn om risico's te nemen. 

Start met aanvragen

Heb je je keuze gemaakt en wil je een dynamisch energiecontract afsluiten?

  • Vul je postcode in
  • Maak stap voor je stap je aanvraag compleet
  • Je krijgt zo snel mogelijk energie van ons 
Vul nu je postcode in

Verschil tussen een dynamisch, vast en variabel energiecontract

Dynamisch energiecontract

Bij een contract met dynamische tarieven heb je flexibele energietarieven, die per uur of per dag meebewegen met de beursprijs (EPEX Day Ahead Index bij elektriciteit of EEX End of Day bij gas). Het voordeel is dat je je verbruik slim kan afstemmen op de prijs van het moment. Het nadeel is dat als de prijs op de energiemarkt stijgt, je prijs direct mee stijgt. Als je een contract met dynamische energietarieven afsluit, ben je bereid om risico's te nemen. Je neemt dan de onvoorspelbaarheid van de markt en grote prijsschommelingen voor lief. 

Vast energiecontract

Als je een contract met een vast tarief voor je stroom en gas hebt, betaal je steeds hetzelfde leveringstarief gedurende de gehele looptijd van je contract. Bijvoorbeeld tot 1 jaar. Ook als in die tijd de prijs op de energiemarkt stijgt. Daar merk je dan niets van. Je zet je leveringstarief per m3 gas of kWh stroom en de vaste kosten voor de hele contractperiode vast. Alleen de belastingen, overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen in die wijzigen. Lees meer over vaste energiecontracten.

Variabel energiecontract

Bij een contract met een variabel tarief kan het leveringstarief verschillende keren per jaar wijzigen. Je gas- en stroomtarieven kunnen dalen of stijgen. Afhankelijk van onder andere de middellange trend op de energiemarkt. Vanaf elke wijziging staan je tarieven tijdelijk vast, tot de volgende aanpassing. Je krijgt bij elke voorgenomen wijziging tijdig bericht. Lees meer over variabele contracten

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Voor- en nadelen dynamisch energiecontract

Voordelen dynamisch energiecontract

  • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt daalt, daalt je prijs direct mee
  • In de Energie-app heb je altijd inzicht in de tarieven van dat moment
  • Door je verbruik af te stemmen op het laagste prijsmoment, kan je mogelijk kosten besparen

Nadelen dynamisch energiecontract

  • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt stijgt, stijgt je prijs direct mee

  • Je kan je termijnbedrag niet zelf aanpassen

  • Ben je minder flexibel wanneer je energie verbruikt? Dan kan het zijn dat je nét energie verbruikt op het moment dat de prijs hoger is

Dynamisch energiecontract vergelijken

Waar moet je op letten bij het vergelijken en afsluiten van een dynamisch energiecontract? Allereerst: een belangrijke voorwaarde voor een dynamisch contract is het hebben van een slimme meter. Heb je die nog niet, dan kun je die aanvragen bij je netbeheerder. In sommige gevallen betaal je hier een bijdrage voor. Ook moet je ons en de netbeheerder toestemming geven om kwartierstanden voor elektriciteit en uurstanden voor gas te verwerken. We moeten namelijk kunnen zien wanneer je stroom of gas verbruikt om het dynamisch tarief van dat moment in rekening te brengen.

Met een dynamisch contract ben je bereid om risico’s te nemen. Zo betaal je direct meer bij stijgende prijzen op de energiemarkt. Dynamische tarieven zijn vooral voordelig als je zelf kunt sturen wanneer je energie gebruikt, zodat je energie kan verbruiken op het moment dat de prijzen lager zijn. Is dat niet zo, dan past een variabel contract of een vast contract misschien beter bij je.

Wat zijn dynamische energietarieven?

Met dynamisch energieprijzen betaal je per uur een ander tarief voor je stroom. De prijs is afhankelijk van het moment. Zo is het tarief midden op de dag vaak lager dan aan het einde van de dag als iedereen thuiskomt, gaat koken en de tv aangaat. Bij een dynamisch energietarief weet je tot de volgende dag precies wat je elk uur betaalt voor je stroom. Het dynamisch gastarief verandert per dag.

Elke dag om 15 uur zie je de dynamische stroomtarieven van de volgende dag in onze Energie-app. De dynamische gastarieven zie je om 12 uur 's nachts. Je vindt onze actuele tarieven ook hier.

Hoe is de energieprijs opgebouwd?   

Naast de beursprijs betaal je bij je dynamische contract ook een inkoopvergoeding. Bij FlexPrijsStroom is dit per kWh stroom, bij FlexPrijsGas per m3 gas. Je betaalt de inkoopvergoeding voor de dekking van kosten, risico’s en winstbijdrage. Naast de inkoopprijs komen boven op deze prijzen nog de verplichte energiebelasting en netbeheerkosten. Elke leverancier kan zich vervolgens nog onderscheiden door de vaste leveringskosten, die je ook betaalt. 

In dit soort situaties veranderen dynamische tarieven

  1. Op sommige dagen waait het hard en leveren windparken meer stroom. Daardoor kan het aanbod van stroom op de energiemarkt hoger zijn dan de vraag. De dynamische stroomprijs kan dan tijdelijk omlaag gaan.

  2. Op sommige herfst- of winterdagen kan het behoorlijk koud zijn waardoor veel mensen de verwarming hoger zetten. Als door omstandigheden de gasvoorraden en gasproductie niet op peil zijn, dan kan dat invloed hebben op de dynamische prijs van gas.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Dynamisch energiecontract met zonnepanelen en salderen

Lever je stroom terug, bijvoorbeeld met je zonnepanelen? Dan kun je géén contract met FlexPrijsStroom afsluiten. Sluit je toch FlexPrijsStroom af, terwijl je stroom teruglevert? Dan ontbinden we je contract. 
Lees meer over een dynamisch energiecontract met zonnepanelen.

Mensen vragen ook

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. Lees meer over wat een dynamisch energiecontract is.

Op welke groothandelsbeurs zijn de prijzen gebaseerd?

Het tarief van FlexPrijsStroom beweegt ieder uur mee op basis van de beursprijs voor elektriciteit (EPEX Day Ahead Index).
Het tarief van FlexPrijsGas beweegt iedere dag mee op basis van de beursprijs voor gas (EEX End of Day Index).

Wat is de inkoopvergoeding?

De inkoopvergoeding per product komt boven op de beursprijzen. De inkoopvergoeding betaal je voor de dekking van kosten, risico’s en winstbijdrage. In de productvoorwaarden lees je er meer over. Wij kunnen de hoogte van de inkoopvergoeding maximaal vier keer per kalenderjaar wijzigen. We laten dit tijdig weten.

Hoe werken dynamische tarieven?

Met dynamisch energieprijzen betaal je per uur een ander tarief voor je stroom. De prijs is afhankelijk van het moment. Zo is het tarief midden op de dag vaak lager dan aan het einde van de dag, als iedereen thuiskomt, gaat koken en de tv aangaat. Bij een dynamisch energietarief weet je tot de volgende dag precies wat je elk uur betaalt voor je stroom. Het dynamisch gastarief verandert per dag.

Elke dag om 15 uur zie je de dynamische stroomtarieven van de volgende dag in onze Energie-app. De dynamische gastarieven zie je om 12 uur 's nachts.

Hebben jullie een dynamisch contract?

Ja, we bieden dynamische energiecontracten aan. Bekijk hier ons aanbod.

Hoe wordt het termijnbedrag bepaald?

We kijken hoeveel energie je waarschijnlijk gaat verbruiken en naar de prijsverwachting van energie. Je vindt je termijnbedrag in Mijn Vattenfall en de Energie-app.

Is een dynamisch tarief interessant?

Ons product FlexPrijs beweegt direct mee met de prijzen in de energiemarkt. In de app zie je jouw actuele tarief. Zo kun je je verbruik slim afstemmen op de pieken en dalen in de markt.  

Een dynamisch contract is vooral voordelig als je zelf kunt sturen wanneer je energie verbruikt. Zoals je elektrische auto thuis opladen tijdens de voordelige uren. Ben je hier niet flexibel in, dan is het de vraag of een energiecontract met dynamische tarieven iets voor jou is.           

Als je een contract met flexibele energietarieven afsluit, ben je bereid om risico's te nemen. Je neemt dan de onvoorspelbaarheid van de markt en grote prijsschommelingen voor lief. 

Let op: Lever je stroom terug, bijvoorbeeld met je zonnepanelen? Dan kun je géén contract met FlexPrijsStroom afsluiten. Sluit je toch FlexPrijsStroom af, terwijl je stroom teruglevert? Dan moeten we je contract helaas ontbinden.

Wat is beter variabel of dynamisch?

Bij een contract met een variabel tarief kan het leveringstarief verschillende keren per jaar wijzigen. Je gas- en stroomtarieven kunnen dalen of stijgen. Vanaf elke wijziging staan je leveringstarieven tijdelijk vast, tot de volgende aanpassing. Je krijgt bij elke voorgenomen wijziging tijdig bericht. Lees meer over variabele contracten.                                                                                                                                                                          
Bij een contract met dynamisch tarieven heb je flexibele energietarieven per uur voor stroom, of per dag voor gas. Een dynamisch contract is vooral voordelig als je zelf kunt sturen wanneer je energie verbruikt. Zoals je elektrische auto thuis opladen tijdens de voordelige uren. Ben je hier niet flexibel in, dan is het de vraag of een energiecontract met dynamische tarieven iets voor jou is.

Is een slimme meter noodzakelijk bij een dynamisch energiecontract?

Ja, voor ons dynamisch contract, FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas, heb je een slimme meter nodig. Ook moet je ons en de netbeheerder toestemming geven om kwartierstanden voor elektriciteit en uurstanden voor gas te verwerken. We moeten namelijk kunnen zien wanneer je stroom of gas verbruikt om het dynamisch tarief van dat moment in rekening te brengen.

Start met aanvragen

Heb je je keuze gemaakt en wil je een dynamisch energiecontract afsluiten?

  1. Vul je postcode in

  2. Maak stap voor je stap je aanvraag compleet

Bekijk ook deze onderwerpen